Vége az esőnek: végre elkezdődhet az aratás

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek meglehetősen csapadékos, főként záporos, zivataros időjárása után a héten csökken a csapadék mennyisége, esőre, záporra és zivatarra csak csütörtökön és pénteken lehet majd számítani. A hét vége felé egy hidegfront érkezik Magyarországra, így a hétvégén a meleg is jelentősen mérséklődni fog. Jó hír azonban, hogy a héten a repce és az őszi búza aratása is elkezdődhet a legtöbb helyen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt héten jellemzően 10 és 20 milliméter közötti csapadék hullott az országban, de ismét igen nagy volt a területi szórás. A Dunántúlon esett több, foltszerűen egy-egy felhőszakadásból akár 60 milliméter fölötti összeg is, az ország északkeleti harmadán azonban néhol teljesen száraz maradt a talaj. A déli országrészben belvízfoltok is kialakultak a hét második felére, és elsősorban itt és a Dunántúl középső részén igen nedves és sáros a talaj felső rétege. Ezzel szemben a Tiszántúl északi felén komoly vízhiány mutatkozik mind a felső, mind pedig a középső talajrétegekben. A csapadékra mindenhol szüksége volt a talajnak, 50 centiméteres mélység alatt az ugyanis az ország nagy részén sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt hetekben - írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce az öregedés-növényelhalás, az őszi búza a viaszérés, a kukorica a 3 szárcsomós, a napraforgó pedig a csillagállapot fenológiai állapotában van többnyire. Az őszi árpa betakarítása már megkezdődött, és a héten a repce és az őszi búza aratása is többfelé elkezdődhet. A korai vetésű kukoricákon helyenként már a címer is megjelent. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti, az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz a repce, az őszi árpa és búza, valamint a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy esetén. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az esőt. 

A felhősebb hétkezdet után sok napsütésre lehet majd számítani az elkövetkező napokban erős UV sugárzással. Kedden és szerdán főként a középső és déli országrészben fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok, de jelentős csapadék nem várható. Ismét visszatér a kánikula, csütörtökig sokfelé alakul 30 fok fölött a legmelegebb órákban a hőmérséklet. Csütörtökön azonban a nap második felében északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, ezért megnövekedik majd a felhőzet, és délutántól péntek délutánig sokfelé kell jelentősebb mennyiségű csapadékra számítani eső, zápor, illetve zivatar formájában. A jelenlegi számítások szerint a keleti, északkeleti országrészben valószínű a nagyobb mennyiség, itt ugyanis 20-40 milliméter eső is eshet. A front átvonulásával megerősödik, illetve viharossá fokozódik az északnyugati szél. Pénteken a nap második felében csökken a felhőzet, és a hétvégén többnyire napos, száraz, de hűvös időre van kilátás. Permetezésre a keleti országrészben kedd reggeltől, a Dunántúlon pedig szerda reggeltől csütörtök délig tartó időszak lesz időjárási szempontból a legmegfelelőbb.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02