Észak-Németország: óriási termésveszteségek

agrarszektor.hu
Amikor a magyar repce- vagy kalászos termésről beszélünk, gyakran illetjük a helyzetet a "katasztrofális" jelzővel, pedig a helyzet korántsem rossz. Már az abszolút számok sem kirívóan alacsonyak, de más országok veszteségeihez mérten végképp nem számítanak gyengének.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mecklenburg-Elő-Pomeránia húsvét óta nem látott esőt, 120 mm víz hiányzik a földből. A betakarítási munkák már javában folynak, de csapnivaló terméseredmények születnek." Az árpa hektolitersúlya normális esteben 62 kg, de az idén jó ha a 45-öt eléri. Ilyet még egész életemben nem tapasztaltam" - mondja egy megkérdezett gazda. Már megkezdték a kényszerérett búza aratását is, de sem ez, sem az igénytelen rozs nem ígér semmi jót.

A tartomány agrárminisztere, Till Backhaus (SPD) úgy becsüli, hogy őszi árpából 50 százalékos termésveszteség éri a gazdaságokat. Őszi búzából és rozsból 25-25 százalékos kiesésre számít a szakember a betakarítás eddigi adatai alapján. A repce helyzetét már korábban is rossznak ítélték meg, most a tényadatok 30 százalékos hozamcsökkenést jeleznek az elvárhatóhoz képest. "Talán soha ennyire száraz tavaszunk nem volt még. A tartomány egyes részein 120 mm csapadék hiányzik a földből" - mondja a miniszter, aki a gazdaságok anyagi veszteségeire is tesz egy becslést. Az őszi vetésű kultúrákban átlagosan 350 eurós (112 ezer forintos) bevételkieséssel lehet számolni hektáronként. A kapás kultúrákban egyelőre nehéz felbecsülni a a várható hozamokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?