2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Vége az aratásnak: több mint 7 százalékkal kevesebb a termés

MTI
Mintegy 5 millió tonna őszi búza termett idén Magyarországon, amelyet csaknem 950 ezer hektárról takarítottak be. Ugyanakkor az idei termésmennyiség 7,5 százalékkal lett kevesebb a tavalyinál, ami a kedvezőtlen időjárásnak tudható be.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Befejeződött az őszi búza aratása, csaknem 950 ezer hektárról 4,84 millió tonnát arattak le Magyarországon. Az országos termésátlag hektáronként 5093 kilogramm, az étkezési és a malmi búza országos aránya 50-50 százalék.

A kedvezőtlen időjárás miatt ugyanakkor az idei termésmennyiség 7,5 százalékkal marad el a tavalyitól, a hektáronkénti hozam pedig 6,4 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. Kedvezhet azonban a termelőknek, hogy magasak az exportárak, amelyek ellensúlyozhatják a terméskiesést. Az idei termésből több mint kétmillió tonnát exportálhat Magyarország.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?