Végre megjött az eső! Kezdődhet a repcevetés

agrarszektor.hu
A hét végi esőzés és lehűlés után visszatér a száraz idő, legalábbis a hét első felében. A hét végére azonban ismét mérséklődhet a meleg idő, és újabb csapadék is érkezhet. Az elmúlt napokban hullott csapadék ideális körülményeket teremtettek a repce vetéséhez, a talaj mélyebb rétegei ugyanakkor van ahol még mindig szárazak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az elmúlt hét első felében még folytatódott a szinte egész augusztusra jellemző nagyon meleg és döntően száraz időjárás, majd a hét végére megérkezett a bő 10 fokos lehűlés. A hullámzó hidegfront jelentős csapadékot is hozott, és már a front előtt, csütörtöktől kialakultak heves záporok, zivatarok az országban. A csapadék mennyisége hétfő reggelig jellemzően 10 milliméter felett alakult, csak kis területeken maradt itt-ott az országban ez alatt, sokfelé azonban 60-80 milliméter is hullott helyenként. A talaj felső rétege az elmúlt napokban hullott csapadék miatt kellően nedves, sokfelé sáros, de a mélyebb rétegek, főleg a Tiszántúlon továbbra is szárazak. A hőmérséklet augusztusban jóval az átlag fölött alakult eddig, bár nagyon durva hőhullámok nem voltak. Forró nap sokfelé fordult elő az országban, de viszonylag kis számban, és inkább az egyenletes, 30 fok közeli maximumok voltak a jellemzőek - írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A kukorica a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár, míg a napraforgó a legtöbb helyen beérett, és az aratása is megkezdődött. A szárazság után megérkezett eső a repce vetéséhez, és a talajelőkészítéshez is ideális körülményeket teremtett.

A következő napokban visszatér a napos, száraz, meleg idő, kánikula azonban nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke szerdán már 26-30 fok között alakul, de az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok már viszonylag hűvösek lesznek. A szélcsendes éjszakákon erős harmatra, valamint sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Csütörtöktől közelít majd egy újabb lassan mozgó frontrendszer, amely csapadékot is ígér, de annak mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?