Végre megjött az eső! Kezdődhet a repcevetés

agrarszektor.hu
A hét végi esőzés és lehűlés után visszatér a száraz idő, legalábbis a hét első felében. A hét végére azonban ismét mérséklődhet a meleg idő, és újabb csapadék is érkezhet. Az elmúlt napokban hullott csapadék ideális körülményeket teremtettek a repce vetéséhez, a talaj mélyebb rétegei ugyanakkor van ahol még mindig szárazak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt hét első felében még folytatódott a szinte egész augusztusra jellemző nagyon meleg és döntően száraz időjárás, majd a hét végére megérkezett a bő 10 fokos lehűlés. A hullámzó hidegfront jelentős csapadékot is hozott, és már a front előtt, csütörtöktől kialakultak heves záporok, zivatarok az országban. A csapadék mennyisége hétfő reggelig jellemzően 10 milliméter felett alakult, csak kis területeken maradt itt-ott az országban ez alatt, sokfelé azonban 60-80 milliméter is hullott helyenként. A talaj felső rétege az elmúlt napokban hullott csapadék miatt kellően nedves, sokfelé sáros, de a mélyebb rétegek, főleg a Tiszántúlon továbbra is szárazak. A hőmérséklet augusztusban jóval az átlag fölött alakult eddig, bár nagyon durva hőhullámok nem voltak. Forró nap sokfelé fordult elő az országban, de viszonylag kis számban, és inkább az egyenletes, 30 fok közeli maximumok voltak a jellemzőek - írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A kukorica a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár, míg a napraforgó a legtöbb helyen beérett, és az aratása is megkezdődött. A szárazság után megérkezett eső a repce vetéséhez, és a talajelőkészítéshez is ideális körülményeket teremtett.

A következő napokban visszatér a napos, száraz, meleg idő, kánikula azonban nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke szerdán már 26-30 fok között alakul, de az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok már viszonylag hűvösek lesznek. A szélcsendes éjszakákon erős harmatra, valamint sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Csütörtöktől közelít majd egy újabb lassan mozgó frontrendszer, amely csapadékot is ígér, de annak mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?