Végre megjött az eső! Kezdődhet a repcevetés

agrarszektor.hu
A hét végi esőzés és lehűlés után visszatér a száraz idő, legalábbis a hét első felében. A hét végére azonban ismét mérséklődhet a meleg idő, és újabb csapadék is érkezhet. Az elmúlt napokban hullott csapadék ideális körülményeket teremtettek a repce vetéséhez, a talaj mélyebb rétegei ugyanakkor van ahol még mindig szárazak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét első felében még folytatódott a szinte egész augusztusra jellemző nagyon meleg és döntően száraz időjárás, majd a hét végére megérkezett a bő 10 fokos lehűlés. A hullámzó hidegfront jelentős csapadékot is hozott, és már a front előtt, csütörtöktől kialakultak heves záporok, zivatarok az országban. A csapadék mennyisége hétfő reggelig jellemzően 10 milliméter felett alakult, csak kis területeken maradt itt-ott az országban ez alatt, sokfelé azonban 60-80 milliméter is hullott helyenként. A talaj felső rétege az elmúlt napokban hullott csapadék miatt kellően nedves, sokfelé sáros, de a mélyebb rétegek, főleg a Tiszántúlon továbbra is szárazak. A hőmérséklet augusztusban jóval az átlag fölött alakult eddig, bár nagyon durva hőhullámok nem voltak. Forró nap sokfelé fordult elő az országban, de viszonylag kis számban, és inkább az egyenletes, 30 fok közeli maximumok voltak a jellemzőek - írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A kukorica a viaszérés-teljes érés fenológiai fázisában jár, míg a napraforgó a legtöbb helyen beérett, és az aratása is megkezdődött. A szárazság után megérkezett eső a repce vetéséhez, és a talajelőkészítéshez is ideális körülményeket teremtett.

A következő napokban visszatér a napos, száraz, meleg idő, kánikula azonban nem valószínű. A hőmérséklet csúcsértéke szerdán már 26-30 fok között alakul, de az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok már viszonylag hűvösek lesznek. A szélcsendes éjszakákon erős harmatra, valamint sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Csütörtöktől közelít majd egy újabb lassan mozgó frontrendszer, amely csapadékot is ígér, de annak mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13