2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Rekordgyanús évnek indult, de ne legyünk mérgesek: Jól zárjuk a szezont!

Agrárszektor
A repcét sokfelé már a múlt hétvégi esők előtt elvetették, vagy az érkező csapadékon felbuzdulva éppen most vetik. A napraforgó a víztartalomtól függően aratás alatt van, vagy a kombájnt várja. A kukorica az ország nagy részében még mutat némi zöld levelet, néhány hétig még kint alhat. Az átlaghozamok - az augusztusi forróság dacára - egészen szépnek ígérkeznek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Veszprém megyében a múlt hétvégén 20 mm csapadék érkezett - és már elvetett repcetáblákat talált. A 7000 ezer hektáros nagygazdaságban most 850 hektárt foglal el ez a kultúra. A Pioneer PT271-es hibridjéből vetettek a legtöbbet, 500 hektárnyit. A DK Exeption 150 hektárt foglal el, a többi területen a Hybrirock, a Dalton és az LG Architect osztozik. A gazdaság az összes vetőmagot Lumiposa csávázószerrel kérte. Igaz ugyan, hogy hektáronként ez mintegy 6000 forinttal drágítja a vetőmagot - akár két rovarölő szeres permetezés is kijönne az árából -, de az időfaktor és a biztonság ennél is többet ér. 

Most aratjuk a napraforgót, és később is sok lesz a munka. A zöldítés miatt viszont minden szomszédos táblában ott van egy repcekártevőt vonzó olajretek-mustrár keverék. Folyamatos a repcebolhanyomás, az őszi munkacsúcsban nem lehet bírni így az időzített védekezést"

 - magyaráz a vállalat növénytermesztési ágazatvezetője. "Egyébként nem költünk sokat egyik kultúrára sem, inkább a profit maximalizálása a cél. 220 ezer forintos hektáronkénti ráfordítással pedig szép nyereséget termel a három tonna fölötti repcetermés. A napraforgóból is átlépjük ezt a hozamszintet, miközben 180 ezernél nem áldoztunk rá többet. Egyszóval nem tartom luxusnak a Lumiposat. Ha 4 leveles korig megvédi az állományt, akkor megérte."

A Veszprém megyei cégnél minden évben augusztus 20. és 25. között meneterendszerűen elvetik a repcét  - akár esik, akár fúj. A tapasztalat ugyanis az, hogy ilyentájt mindig megérkezik a kelesztő eső, és a korán elvetett repcének több ideje marad az őszi fejlődésre, erősödésre. A fenti hibridek egyébként is gyors fejlődési eréllyel rendelkeznek, így a regulátorozott állomány jó kondícióban megy a télbe. Mindez nem az áttetelés, hanem a tavaszi indulás és a minél korábbi virágzás miatt fontos - magyaráz az ágazatvezető.

Ma már ott tartunk, hogy nem a téltől, hanem a tavaszi aszálytól félünk a leginkább. A korán virágzó repcének van esélye elkerülni a hőséget, jobban termékenyül és több magot hoz, mint azok a társai, amelyeknél az "aranyat érő" májusi esőért imádkoztunk.

Bács-Kiskun megyében, Dunatetétlen térségében  nincsenek repceföldek, viszont a naprforgó és a kukorica is befejezte az életciklusát. "Úgy képzelje el, hogy a kukoricának megsárgulni sem maradt ideje az augusztusi aszáyban: zöldek maradtak a zörgősre száradt levelek" - érzékelteti a helyzetet a gazdálkodó. A 300-as FAO számú hibrideket már vágják is, de a későbbi érésidejűek is hamarosan sorra kerülnek, amint a kombájn befezete a munkát a napraforgóban.

Nagyon szépnek látszik a termés, de ahogy indult, lehetett volna jobb is. A kukoricától júliusban még 12-13 tonnás termést reméltem, de szerintem így is megvan a 10 tonna. A napraforgót pedig 4 tonnára becsülöm.

A gazda alapvetően Pioneer hibridekkel dolgozik  mindkét kultúrában. Második éve a "fordított" vetési sorrendet alkalmazza - azaz előbb veti el a kukoricát , majd a napraforgót -, ami nagyon bevált. "Úgy tűnik, a mai kukoricák már jól bírják a kezdeti hideget, a terméspotenciál kibontakoztatásához pedig kell a hosszú tenyészidő, vagy a korai virágzás  - mindkettőt indokolja az április eleji vetés. A napraforgó pedig mintha túl is fejlődne, ha korán vetem. Sokkal zömökebb, erősebb így, hogy csak áprilsi végén került a földbe" - sorolja benyomásait a megkérdezett gazda.

A román határ közelében, Magyarhomorog térségében (Hajdú-Bihar) alapvetően kötött, de heterogén talajokon gazdálkodnak.

Az ilyen szélsőséges évjáratokban, mint az idei, a kukorica érésideje szinte nem is számít, a talaj víztartó képessége dönti el, hogy mikor érik, és mekkora lesz a termés"

- sommáz a megkérdezett gazdaság vezetője. Van itt FAO 320-as és FAO 420-as hibrid is, de nem az érésidő, hanem a talaj kötöttsége szerint zöldek vagy sárgák a leveleik. "Igyekeztem korán elvetni a kukoricát, hogy a legkésőbb érőnek is legyen ideje kiszáradni. Szeptember vége előtt nem vágjuk. Az átlaghozam közepesnek számító 6,5-7 tonnának látszik. Ez azért szomorú, mert a kukorica 9-10 tonnára is képes lett volna az idén, ha nem jön az augusztusi aszály" - szomorkodik a termelő.

Még a napraforgót sem aratják a Hajdú-Bihar megyei gazdaságban, mivel az április vége felé elvetett állomány nagyon heterogénen kelt, ezért a víztartalma is nagyon eltérő most. Az imidazolinon-rezisztens állomány gyommentes, ezért a természetes száradás kivárása mellett döntött a gazdaság. Úgy látszik, a Clearfield Plus-os Bacardi bevált, a hozamát is 2,5-3 tonnára becsülik, ami csak kicsivel kevesebb a szokásos 3 tonnás átlagnál. A gazdálkodó szerint idén a bőséges műtrágyázás sem segített a növényeken, mivel nagyon kevés volt a tápanyagot bemosó csapadék. A lombtrágyákkal pedig "csak" a kríziseken lehet átsegíteni a növényeket. A gazdaságban az augusztusi esőkön felbuzdulva megindult a repce vetése is.

A kelés állapotában van a repce Borsod megyében, ahol az augusztus 19-i eső előtt elvetették a Graf hibridet (Saatbau). Most zajlik a napraforgó betakarítása, a homogén minőség érdekében deszikkálták is az állományt. A hozama 3 tonna körülinek ígérkezik az edelényi gazdaságban. "Tegnap kíváncsiságból belevágtunk a kukoricába is. Úgy tűnik, 7-8 tonna között lesz a termés, pedig egy hónapja még azt mondtam volna, hogy biztosan megvan a 10 tonna. Mi itt a 8-9 tonnás átlagokhoz vagyunk hozzászokva, vagyis a mostani csak közepes termésnek számít" - közli a cégvezető. A 350-es FAO számú kukorica egyszerre került a földbe a napraforgóval, mindkettőből a Syngenta genetikáját becsülik a leginkább a borsodi vállalkozásban.

Fábiánsebestyén térségben (Csongrád megye) nagyon heterogének a napraforgótáblák, van, ahol már vágják, másutt még messze a betakarítás ideje. A gyomirtás sem sikerült mindenütt, mivel nem érkezett meg a herbicidet bemosó csapadék. Viszont aki bőségesen műtrágyázott, az a gyorsabb kezdeti fejlődésnek köszönhetően erősebb és tisztább állományt tudott produkálni - állítja a megkérdezett gazdálkodó. A megcsúszot vetésidő pedig egyenesen megkövetelte az extra gondoskodást.

Itt április második felétől olyan aszály volt, hogy a hónap végén elvetett napraforgó ki sem kelt, végül csak a májusi új vetés tudott megkapaszkodni. Ez viszont megfelelő ütemben kapta a csapadékot, így reményeim szerint a végeredmény közelebb lesz a 4 tonnához, mint a 3-hoz , bár erre októberig várni kell"

 - magyaráz a szakember. Ez a cég is a kukoricát vetette el elsőként, és április elején még  volt elég nedvesség a talajban a keléséhez. Bár nagy volt az aszály augusztusban is, az utolsó pillanatban mindig jött annyi eső, hogy megmentse az állományt, így egy szokványos 8-9 tonnás átlagtermést remélnek. "Egyre nehezebb kiszámítani a vetésidőt és eltalálni a megfelelő érésidőt. De nagy általánosságban igaz, hogy a legfeljebb 350-es FAO-számú, korán vetett hibridek sikerülnek a legjobban." A Csongrád megyei cég nem preferál egyetlen nemesítőházat sem, nyitott a legújabb hibridekre és változatos palettát állít össze az ígéretes vetőmagokból.

Az agrászektor.hu becslése
Az országot járva az agrárszektor.hu úgy érzékeli, hogy az aszálytünetek ellenére teljesen szokványos magmennyiséget tudott kinevelni mind a kukorica, mind a napraforgó. Az ötéves országos átlaghozam kukoricából 6,9 tonna, aminél mi egy picivel magasabbra is tesszük a végeredményt: 7,2 tonnára. Napraforgóból az ötéves országos átlaghozam 2,74 tonna. Mi úgy gondoljuk, hogy az idei eredmény igen közel lesz a 2016-os csúcshoz, azaz a 3 tonnához. A hivatalos végeredményről az aratást követően most is beszámolunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31