Az aszály letarolta a gyümölcsöket és a zöldségeket

MTI
Komoly mennyiségi és minőségi károkat okozott a hosszú aszályos időjárás a paprikaféléknél, a zöldborsóban és a hajtatott paradicsomnál. A csemegekukoricának ezzel szemben jót tett a meleg, és rekordtermés várható. A zöldségtermés az idén megközelítheti a tavalyihoz hasonló 1,9 millió tonnát, a mennyiséget azonban az októberi időjárás még akár 5 százalékkal is befolyásolhatja.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A hajtatott zöldségekből a tavalyi 439,5 ezer tonnához hasonló mennyiségre lehet számítani idén is - mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A július vége és az augusztus 20. közötti hőség miatt azonban jelentős károkat szenvedtek főleg a hajtatott paprikafélék, amelyből 180-185 ezer tonnát takaríthatnak be a termelők. Az idén tölteni való paprikából valamivel több, kápiából kevesebb, hegyes erős típusból pedig a tavalyihoz hasonló mennyiségű várható.

Jön a siófoki Agrárszektor Konferencia november 28-29-én! Az év egyik legnagyobb agráreseményén kiemelt téma lesz többek között a kertészeti ágazat helyzetértékelése, valamint a 2018-as év tapasztalatai. Szó lesz arról, mire számíthatnak a kertészeti ágazat szereplői 2019-ben, és mennyire volt felemás az ágazat éve a szélsőséges időjárás miatt. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Az augusztusi meleg jelentős mennyiségi és minőségi kárt okozott a hajtatott paradicsom-termésben, így e növényből 125-130 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdák december közepéig. Becslések szerint szabadföldről 1,4 millió tonna termés várható, miközben tavaly még 1,5 millió tonnát takarítottak be. Ipari paradicsomból ugyanakkor 5-10 ezer tonnával is többet takaríthatnak be idén.

A zöldborsó betakarítása befejeződött, a késői vetéskezdet és az aszályos időjátás miatt mintegy 20 százalékkal, 65 ezer tonnára csökkent az idei mennyiség. A vöröshagyma termésmennyisége szintén időjárási okokból 10-15 százalékkal marad el a tavalyitól, 60-62 ezer tonna körül alakul. 

Sárgarépát az idén a tavalyinál kissé nagyobb területen, 1400 hektáron vetettek. Október elején takarították be az ipari és tárolásra szánt fajtákat, amelyek aránya 75-80 százalék. A termesztett répák 95 százaléka öntözhető, így az aszály kevésbé befolyásolja a termésmennyiséget, ami az idén 70-75 ezer tonna körül várható. Gyökérpetrezselymet és paszternákot 2000 hektáron termesztenek, a tavaszi meleg miatt azonban rosszak voltak a kelések, az augusztusi hőség és aszály pedig vékonyabbak gyökereket eredményezett. Ez jelentős terméskiesést okoz, a tavalyi 62 ezer tonnával szemben az idén csak 52-55 ezer tonna várható. 

 

Ledó Ferenc

elnök

FruitVeB

Tovább »

 

Kedvezett viszont az időjárás az ország nagy részén a csemegekukoricának, amelyből a 34-35 ezer hektárt kitevő területről rekord- vagy rekordközeli termés várható 550-600 ezer tonnával. Az idén a korábbi évekhez képest erősebb volt a kukoricamoly-fertőzés, amely ellen a termelők megfelelően védekeztek. A termesztett gomba mennyisége az idén 31,5-32 ezer tonna, 2-3 százalékkal több, mint tavaly.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?