Döcög a biodízelgyártás, nagyon kevés a repcemag

agrarszektor.hu
Nem laknak jól a német biodízelgyárak, éppen a legnagyobb beszállítóik hagyták cserben őket tavaly. Sem Franciaország, sem Lengyelország, sem Ukrajna nem hozta a szokásos formáját, de még mi, magyarok sem iparkodtunk a repceszállítmányokkal.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Franciaország volt az egyik leginkább aszálysújtotta tagállam 2018-ban. Így a németországi repcefeldolgozók 2018 júliusa és novembere között csak 443 ezer tonna repcemagot kaptak szomszéduktól, ami 27 százalékkal múlta alul a 2017. évi mennyiséget. Ezzel együtt Franciaország elveszítette az elsőszámú repcebeszállító pozícióját Németországban. Ugyanis Románia 19 százalékkal növelni tudta ideirányuló exportját, így 465 ezer tonnás szállítmányával elhódította a dobogó legfelső fokát.


Sajnos hazánkban is rosszabbul alakult a repcebetakarítás a vártnál. Németországi exportra mindenesetre csak a 2017. évi mennyiség harmada jutott. Holott normál esetben a negyedik legfontosabb kibocsátó államnak számítunk a németek irányában, nem okoz nehézséget 350-400 ezer tonna mag kiszállítása. Még ha más országok növelni is tudták ideirányuló kivitelüket, a legfontosabb beszállítókat nem tudták pótolni, így a német feldolgozók számára idén jóval kevesebb importmag áll rendelkezésre: csak 2,6 millió tonna repcét tudtak felhajtani a közösség belső piacán.

Hogy érzékeltessük a bajt: Németország jellemzően 5-5,5 millió tonna mennyiségű repcemagot importál ahhoz, hogy mintegy 9 millió tonnát dolgozhasson fel. Legnagyobb beszállítója, Franciaország jobb években 1-1,2 millió tonna repcével látja el szomszédja gyárait. Nagy repcekibocsátónak számít a térségünkben Hollandia és Ukrajna is, akár 500 ezer tonna leszállítására is képesek. Lengyelország nagyon hullámzóan teljesít, de jobb években a magyarokéhoz hasonló mennyiségű repcemaggal kopogtat a németeknél.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?