Napraforgó: kiderült, mely fajtákat éri meg idén termeszteni

agrarszektor.hu
A jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt a szakemberek szerint idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya. A napraforgó vetésterületében ugyanakkor csökkenés várható, az egy hektárról betakarított termésmennyiség ezzel szemben tovább növelhető.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság adatai szerint tavaly 10,1 millió tonna napraforgó termett a 28 tagország területén, ez a mennyiség 12 százalékkal haladta meg az öt éves átlagot. Az Európai Unió első számú napraforgó termelője továbbra is Románia, amely a 2017-es 998 ezer hektárról tavaly 1,1 millió hektárra növelte a napraforgó vetésterületét. Így nem is csoda, hogy 15,1 százalékkal - 3,35 millió tonnára - emelkedett a termés, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát. Magyarország termelői a korábbi évhez képest valamivel kevesebb, 627 ezer hektáron vetettek napraforgót 2018-ban, megelőzve Franciaországot, de némileg elmaradva a több mint 700 ezer hektáros spanyol és 738 ezres bolgár területtől - írja közleményében a Syngenta. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az elmúlt évek igen eredményesek voltak Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából: míg 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be, két évvel később már 1,89 millió tonnás termésmennyiséget értek el a gazdálkodók és az elért hozam azóta is efelé tendál. A magyar termés az elmúlt évben 1,81 millió tonnát tett ki.

A tavalyi év tavaszi időjárása erőteljesen megkérdőjelezte a napraforgó és egyéb tavaszi kultúrák sikerességét, a talajok ugyanis telítve voltak vízzel, így sok helyen csúsztak a vetések. Az állományok heterogének és gyomosabbak voltak, mint más átlagos években. A nehéz tavasz után azonban a napraforgó számára nagyon kedvezően alakult az időjárás, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani. A termésátlagok nagyon változatos képet mutattak az országban, de akár a régiókon belül is. Összességében az országos átlag, ha nem is sokkal, de meghaladta a 3 tonnát hektáronként, ez pedig jó eredménynek tekinthető.

A napraforgó vetésterületében idén kismértékű csökkenésre számítunk, de tovább növelhető az egy hektárról betakarított termés mennyisége - hangsúlyozta Vajda Beáta, Syngenta marketingvezetője. Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idei évben becsléseink szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magasolajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek például a pálmaolajhoz képest. A vállalat elmondása szerint, ha kedvezőek lesznek az időjárási körülmények, akkor kiegyenlítettebbek lesznek a termésátlagok az ország teljes területén, és akár újabb rekordok is születhetnek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése szerint tovább növeli az olajos magvak termelését Ukrajna, Oroszország és India. Az előbbi két ország a világ legnagyobb napraforgó termelője, Ukrajna pedig még úgy is az első helyen áll, hogy a tavalyi első 11 hónapban 9,5 százalékkal 4,274 millió tonnára csökkent a nyers napraforgóolaj termelése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?