Lángszóróval a gyomok ellen?! - Így csinálják Amerikában! (+videó)

agrarszektor.hu
Egy Missouri államban élő gazda propán gázzal működtetett perzselőgéppel irtja a gyomokat immáron három éve. A módszert már 1852 óta alkalmazzák a mezőgazdaságban, de a glifozát megszületése évtizedekre elfeledtette a gazdákkal ezt az ősi gyakorlatot. Most a biogazdálkodás újreélesztette.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy Missouri államban élő gazda propán gázzal működtetett perzselővel irtja a gyomokat immáron három éve. A módszert már 1852 óta alkalmazzák a mezőgazdaságban, tehát nem újkeletű az ötlet. John A. Craig ekkor szabadalmaztatta az első gyomperzselő gépét a cukornádültetvények ápolására. Aztán a hatvanas években, amikor a vegyszeres gyomirtás elterjedt a világon, a gyomperzselők háttérbe szorultak, főként, hogy a gyökerek és tarackok elpusztítására nem voltak képesek - ellentétben a glifozáttal.

A technika ma ismét terjedőben van a kukorica- és a szójaföldeken, aminek oka az organikus termesztési módok terjedése a fogyasztók nyomására. A legérdekesebb, hogy a gyomperzselő nemcsak tarlón vethető be, hanem állományban is. A videóban 8-11 km/h-s sebességgel halad a gép. A kibocsátott hőenergia (145 -348 kWh) csak annyira elég, hogy a gyom sejtjeit roncsolja, így leáll azok fotoszintézise. A perzselőgép lábon álló kúltúrában is bevethető, nagyjából addig, amíg az térdmagasságig ér. A tenyészidőben összesen kétszer kell végigperzselni a táblákat, de a biztos hatás eléréséhez további mechanikai gyomirtásra (kultivátorra) is szükség van - meséli a farmer.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?