Románia lett az EU legnagyobb diótermelője!

agrarszektor.hu
Évtizedeken keresztül a francia termelés határozta meg az unió piacát, hiszen mennyiségre és minőségre is irányadó volt az itteni felhozatal. Az USDA adatai azonban azt mutatják, hogy 2017-ben Románia átvette tőle a legnagyobb termelő címét: míg a franciák 42,4 ezer tonna diót állítottak elő, addig a románok 45,8 ezret, és tavalyi aszályban is sikerült 44 ezer tonnán tartaniuk a mennyiséget.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Látva a piaci igényeket és a termelés nyereségességét - amit az uniós támogatások is segítenek -, a románia termelők is egyre több diófát telepítenek. Bár növekszik a kibocsátás, a belföldi fogasztói igények is legalább ilyen ütemben nőnek. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) összegzése szerint dióból éppen fedezni tudják a hazai igényeket.

Forrás: NAK

2017-ben már Románia volt az EU legnagyobb diótermelője. 2013 és 2018 között 31 ezer tonnáról 44 ezerre növelte diótermelését, nemcsak az ültetvények kiterjedése, de a hozamok is emelkednek az országban. (Összehasonlításképpen: Magyarország diótermése 2017-ben szűk 8 ezer tonna volt.) A termelés költségeit - az ültetéstől kezdve a jégkár elleni biztosítás díjáig - minteg 50 százalékban fedezik az uniós támogatások. Így is éves szinten 3-5 ezer tonna dió  behozatalára szorul keleti szomszédunk. Dióbelet Magyarországról és Ukrajnából importálnak a legnagyobb mennyiségben, héjas diót pedig Belgiumból és Lengyelországból. Az ország kivitele 4 ezer tonna körül alakul, elsősorban a hollandoknak, franciáknak, németeknek szállítanak.

Annak ellenére, hogy ma már Románia az EU legnagyobb diótermelőjének számít, nem a román termés határozza meg a közösség diópiacát. Ennek oka elsősorban a heterogén minőség, a rossz eltarthatóság, az igénytelen kiszerelés és a marketing szinte teljes hiánya.

Mindez egyetlen tényezőre vezethető vissza: Romániában nincsenek nagy dióültetvények, még mindig a háztáji dominálja a termelést. A világ legnagyobb diótermelőit az alábbi táblázatba gyűjtöttük ki az interneten elérhető 2017/18. évi adatok alapján.

Forrás: saját gyűjtés
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?