Ellepte az import dió az országot: durva, mit sóznak rá a magyarokra

Ellepte az import dió az országot: durva, mit sóznak rá a magyarokra

agrarszektor.hu
A dió közkedvelt csemegének számít Magyarországon, az év ezen időszakában pedig jelentősen megugrik a fogyasztása az ünnepeknek köszönhetően. Hiszen, nincsen karácsony bejgli nélkül. A problémák ugyanakkor a dió esetében sem szűkölködtek, a legnagyobb gondot az Ukrajnából feketén áramló import okozza, ráadásul jóval olcsóbban, mint a hazai - ez pedig elég csábító a fogyasztóknak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Vegyes érzései lehetnek a diótermesztőknek Magyarországon, hiszen a tavalyi aszályos évet követően a kezdeti várakozásokhoz képest csalódást jelentett a betakarítás. Békés megyéből kifejezetten rossz hírek érkeztek, körülbelül fél termés lett, részben a kórokozók nyomása, részben az eleve rossz kötődés miatt, és egyes helyekről némi fagykárt is jelentettek - derült ki a FruitVeB adataiból. Ám nem Békés az egyetlen megye, ahol nem lehetnek elégedettek a termelők, hiszen Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívül nem igazán lett bőséges, jó a termés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elárasztja az országot a „fekete” ukrán dió

A sok negatívum mellett azért akadnak pozitívumok is, hiszen úgy tűnik, hogy a mérettel nincsenek gondok, ami némileg az exportot is segítheti. Ennek oka, hogy tavasszal az európai piacokra beérkező chilei dió nagy mennyiségben, de relatíve kis méretben került beszerzésre, és még mindig megtalálható a piacokon. A magyar dió így akár keresett termék is lehet Európában, főleg, hogy Franciaországban is a tavalyinál kisebb termést várnak tavalyi rekordot követően.

A hazai igényeket a magyar dió teljes egészében képes kielégíteni, még az olyan nem túl rózsás terméseredményekkel kecsegtető években is, mint az idei, vagy főleg a tavalyi, aszályos év. Dióból bőven nettó exportőrök vagyunk: héjas dióból csak pár tíz tonna érkezik az országba, míg rossz években 400, jobb években akár 1400 tonna héjas diót szoktunk exportálni. A gond a dióbél, ami Ukrajnából, döntően feketén, ellenőrizetlen forrásból, ki tudja, mivel lekezelve érkezik olyan árakon, hogy az árérzékeny fogyasztókat elcsábítja - és ennek mennyisége még csak meg sem saccolható

- közölte lapunkkal a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az árakkal?

A csonthéjasok köztudottan nem a legolcsóbb ropogtatnivalók, ez a dió esetében sincsen másként. Az árak viszont igencsak eltérők lehetnek:

  • jelenleg a dióbél nagybani piaci ára széles sávban szóródik, 2800-4000 Ft/kg között alakul, ami
  • a kiskereskedelemben jellemzően 4-6 ezer Ft közötti árat eredményez,
  • azonban, közvetlenül termelőtől ennél jóval olcsóbban, már 2400 Ft/kg környékétől is be lehet szerezni,
  • a héjas dió ára minőségtől, mérettől függően szintén nagy szórást mutat, valahol 700 Ft/kg körül kezdődik, de jellemzően 850-1000 Ft/kg-tól kapunk jobb minőségű (+32-es) diót.

Erős a verseny Európában

Általánosságban elmondható, hogy az európai piacokon az elmúlt években különösen erős volt a verseny. Tavaly például Franciaországban bőséges termés volt, de ez egyben azt is jelentette, hogy ekkora mennyiséget alig lehetett értékesíteni. Különösen az élelmiszer-kiskereskedelmi szegmensben Franciaország visszaszorulóban van, mivel itt főként az olcsóbb kaliforniai és chilei áru dominál a polcokon. A nehézségek ellenére a két fő francia termesztőkörzet termésszintje az utóbbi évek során viszonylag állandó maradt. Általában összesen 38-40 ezer tonnát takarítanak be, és érdekes, hogy a diót főleg kisebb gyümölcsösökben, melléktevékenységként termesztik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan lapunk korábban is megírta, más európai származási országokkal összehasonlítva a francia héjas dió még mindig nagyon népszerű. A magyar dió jól meghonosodott, különösen Közép-Európában. A spanyol és az olasz dió nagyrészt a belföldi piacokon kerül forgalomba, és kevésbé exportálják. Általánosságban az tapasztalható, hogy a dióbél iránti keresletnövekedés töretlen, különösen az élelmiszer-kiskereskedelmi szegmensben, bár a trend már nem olyan erős, mint néhány évvel ezelőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 26. 05:58