Meglepő dolog derült ki a moldáv dióról: ezt sokan nem gondolták volna

Meglepő dolog derült ki a moldáv dióról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Moldova fővárosában, Kisinyovban (Chisinau, Kisjenő) tartották a Moldovai Diótermelők Országos Fórumát, ahol a résztvevők elégedettségüket fejezték ki a 2023. évi őszi-téli diópiaci helyzet javulásával kapcsolatban. A tavalyi év azonos időszakához képest október második felétől 15-25%-kal nőtt a héjas dió és a normál minőségű dióbél nagykereskedelmi ára. A kereslet azonban még mindig nagyobb, mint a kínálat, és a kereskedők-exportőrök nehezen találnak elegendő terméket a szabadpiacon, hogy kielégítsék a megrendeléseiket

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fajtadiók nagykereskedelmi árai a termékek minőségétől és származásától függően változnak. A helyi és a francia fajták héjas dióját 1,95-2,1 USD/kg áron (685-740- Ft/kg) kínálják, míg a kiváló minőségű Chandlert 2,4-2,7 USD/kg (840-950 Ft/kg) áron. A felezett dióbelet az exportőrök 90-100 lej/kg, azaz 5-5,54 USD/kg (1750-1950 Ft/kg) áron vásárolják fel. A Moldovai Diótermelők Szövetsége (ANRM) jelentése szerint a helyi exportőrök november végéig már felhasználták a 2023. évre kiadott 1,2 ezer tonnás vámmentes kvótát a Törökországba irányuló szállításokra. A termék török piacra történő kivitele azonban még folyamatban van. Tavaly Moldova valamivel több mint 1 ezer tonna héjas diót és mintegy 660 tonna dióbelet exportált Törökországba - írja a FruitVeB az EastFruit alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Törökország az elmúlt két évben a moldovai dió egyik fontos piacává vált, az ötödik-hatodik helyet foglalja el a legnagyobb vásárlók között. A moldovai dió másik gyorsan növekvő piaca a 2023-as piaci évben Olaszország. Az ANRM becslése szerint 2023 végéig legalább 300 tonna héjas diót és hasonló mennyiségű dióbelet szállítanak az olasz piacra, ami a háromszorosa annak a diómennyiségnek, amelyet Moldova tavaly Olaszországban értékesített. Ahogy az előző években, a moldáv dió első három legnagyobb vásárlója továbbra is Franciaország, Németország és Ausztria lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?