Meghosszabbítaná és kiterjesztené az ukrán importtilalmat Románia

Meghosszabbítaná és kiterjesztené az ukrán importtilalmat Románia

agrarszektor.hu
Florin Barbu, román agrárminiszter kérni fogja az Európai Unió Bizottságát, hogy az év végéig hosszabbítsa meg az Ukrajnából származó gabonaimportra vonatkozó korlátozásokat - jelentette be a tárcavezető szerdán az Euractiv szerint.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A tilalom szeptember 15-ig szól. Megbeszélést fogok folytatni a többi országból érkező kollégáimmal, és kérni fogjuk a december 31-ig történő meghosszabbítást. A repcén, búzán, kukoricán, napraforgón kívül legfeljebb 10 termékkel bővíteném a kört

- mondta Barbu a parlamenti meghallgatáson. Az importtilalmak listájára kerülhetne a méz és a hús, de "más román prioritások is, hogy a román gazdák el tudják adni a helyi termékeket" – fogalmazott.

Jelenleg szeptemberig érvényes

Az Európai Bizottság május 2-án kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó korlátozott számú termék behozatalára vonatkozóan, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt súlyos logisztikai szűk keresztmetszetek kivételes körülményeire, ezekre az intézkedésekre szükség volt. Az intézkedések jelenleg négy Ukrajnából származó mezőgazdasági termékre - búza, kukorica, repcemag és napraforgómag - vonatkoznak.

Az ukránoknak a mostani tilalom sem tetszik

Az a lépés, hogy néhány uniós ország tilalmat rendel el az ukrán gabonaexportra, azzal a kockázattal jár, hogy Oroszország kezére játszik - mondta Olha Stefanishyna ukrán miniszterelnök-helyettes az Euractivnak április végén.

"Az ukrán agrárexport áramlása túlélési kérdés az ukrán gazdaság számára, amelyet súlyosan érint a teljes körű orosz agressziós háború - ezért közös prioritásunknak az EU-ba irányuló ukrán exportra vonatkozó importvámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések felfüggesztésének meghosszabbításának kellene lennie" - tette hozzá akkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?