A sok esővel egy újabb probléma ütötte fel a fejét a magyar földeken

agrarszektor.hu
A csapadék már nem hiányzik a talajokból, és a hétvégén lassan a meleg is megérkezett, amire az intenzív fejlődésben levő vegetációnak most igen nagy szüksége van. Az előttünk álló héten is folytatódik, a mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az elmúlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest szárazabb idő uralkodott, majd vasárnap estétől hétfő reggelig ismét egy nagy kiterjedésű csapadékzóna vonult át az ország nagy részén, melyből az északkeleti és délnyugati tájak kivételével sokfelé hullott 10 és 30 milliméter közötti mennyiség - írja a met.hu. Ezzel szemben Csongrád megyében többfelé a 40 millimétert is meghaladó eső öntözte a talajt. Az elmúlt egy hétben csak a Nyírség és a Hajdúság területén hullott kevés, 5 millimétert sem elérő csapadék, ugyanakkor az ország déli és középső részein a 30 millimétert, délen néhol az 50 millimétert is meghaladta a heti csapadékösszeg. Ennek megfelelően a talajok felső rétege is csak átmenetileg száradt valamelyest a hétvégén, de hétfő reggelre ismét sárossá, vízzel telítetté vált a felső talajréteg, és a felső 50 centiméteres réteg nedvességtartalma is jellemzően 80 százalék fölött van az országban, ennél szárazabb talajok északkeleten és foltokban a Tiszántúlon fordulnak elő. 

A hőmérséklet a múlt hét első felében jelentősen elmaradt az ilyenkor megszokott értékektől, és még csütörtökön és pénteken is 20 fok alatt alakultak a maximumok és 10 fok alatt a minimumok az ország nagy részén. A hétvégére érkezett meg a melegedés, ekkor már 13-18, majd 15-20 fok között alakultak az átlaghőmérsékletek, ami a május közepi sokéves átlagnak felel meg. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet is a hét közepi 10-14 fokos értékekről vasárnapra 15-20 fokra emelkedett.

A hűvös idővel érkezett csapadék után nagy szüksége van a melegre is minden növényi kultúrának. Az őszi vetések fejlődése felgyorsult, a kalászhányás körül és a becőképződés fenológiai fázisában megfelelő vízellátottság áll rendelkezésre. A kukorica és a napraforgó vetése gyakorlatilag befejeződött, az előbbi jellemzően 1-3, míg utóbbi 2-4 leveles állapotú állományai a meleg hatására intenzív fejlődésbe kezdenek. A gyümölcsösökben is gyorsan fejlődik a termés. A csapadékos, párás idő azonban a gyomoknak és a megbetegedéseknek is kedveznek, a melegedés hatására ezek gyors elszaporodására lehet számítani, fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre.

Az előttünk álló héten mérsékelten meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított, változékony időre van kilátás. A változóan felhős ég mellett mindenütt lesznek hosszabb napos időszakok is. Záporok, zivatarok a jelenlegi számítások szerint péntek kivételével minden nap előfordulnak majd valahol az országban. A csapadék heti mennyisége 5 és 20 milliméter között várható, északon és a Dunántúlon, illetve intenzívebb zivatarok által érintett területeken várható a nagyobb mennyiség. Permetezéshez a hét első felében a kora esti órák lesznek leginkább alkalmasak, napközben sokfelé lesz élénk, helyenként erős a szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás, és a déli, kora délutáni órákban is csak helyenként élénkül meg a szél. A legmelegebb órák hőmérséklete a hét nagy részén 18 és 23 fok között alakul, majd a hétvégére kissé tovább melegszik az idő, és már mindenütt 20 fok fölött alakulnak a maximumok. A hajnali hőmérséklet a felhőtlen tájakon még 10 fok alá csökken, máshol 10-14 fok között várható. Az 5 centiméteres talajhőmérsékletben nem várható számottevő változás a héten, maradnak a 15-20 fok közötti értékek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?