Már két millió hektáron folyik biogazdálkodás, és nemcsak füvet termelnek

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági területek 7,5%-án folyik biogazdálkodás és a gazdálkodók 10%-a állt át bióra - közölte az Agence Bio. Nem kevesebb, mint 2 millió (!) hektárról beszélünk. És ami a legcsodálatosabb: a gabonák, olajnövények és zöldségek terén két év alatt 30 százalékos területbővülést hajtottak végre, de a szőlészetek 12 százaléka is átállt már.

A biogazdálkodás elsősorban az egyre növekvő keresletnek köszönhetően növekszik; 2018-ban két millió hektáron folyt biogazdálkodás Franciaországban. A francia szaksajtóban megjelent cikkek szerint a növekvő számok azt jelentik: fordulóponthoz érkezett a biogazdálkodás. 2020-ra a mezőgazdasági területek 15%-ára szeretnék növelni a biogazdálkodás volumenét - közölte Florent Guhl, az Agence Bio igazgatója. (Az Agence Bio olyan szervezet, amelyik a biogazdálkodást népszerűsíti.)

A gazdálkodók 9,5%-a állt át biogazdálkodásra és az agrárszektor 14%-át foglalkoztatják - közölte a szervezet az éves jelentésében. A 2018-as év rekordnak számít, mert a nagy mennyiségben vetett haszonnövények (például gabona, olajos magvak és szárított zöldségek) gyorsan hozzák be a lemaradásukat ezen a téren. 2017-hez képest 30%-os növekedést regisztráltak ezeknél a növényeknél, ami azt jelenti, hogy a gazdák 513 ezer hektárral nagyobb területet művelnek a biogazdálkodás elvei szerint - írja a Figaro.


A főbb kultúrák 1%-a volt bio 2013-ban, mostanra a 4,3%-a - tette hozzá Guhl. Ahhoz, hogy a biogazdálkodás volumene 2020-ra elérje a 15%-ot, a főbb kultúrák 8%-át kellene biogazdaságban termeszteni. A bor esetében is óriási a növekedés (20% évente), a szőlészetek 12%-a állt át bioborra (94020 hektár összesen) 2018-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?