Hiába a rossz időjárás, ebből a gyümölcsből rengeteg teremhet idén

Hiába a rossz időjárás, ebből a gyümölcsből rengeteg teremhet idén

agrarszektor.hu
Az Agreste 2024. június 1-jén kiadott előrejelzése szerint az idei francia cseresznyetermés 37 ezer tonna körül alakul (28,6 ezer tonna frisspiaci és 8,4 ezer tonna ipari cseresznye), ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi évben betakarított volumenhez képest, és 21%-kal múlja felül a 2019-2023 közötti időszak ötéves átlagát. Ezt a bővülést az Agreste a májusi, meglehetősen kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is fenntartja, és megjegyzi, hogy a terméshozamok növekedése az összes főbb termőtájon észlelhető.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Occitanie: a teljes francia cseresznyetermés 17%-át adó körzetben a májusi rossz időjárás jelentősen rontotta ugyan a korai fajták gyümölcsminőségét (olyannyira, hogy a betakarítást egyes régiókban meg is kellett szakítani), de összességében a tavalyinál 1%-kal nagyobb termőterületről (1400 hektár) körülbelül 5,9 ezer tonna étkezési és 1,4 ezer tonna ipari felhasználású gyümölcs betakarítása várható. Ez összesen 7200 tonna, ami 12%-kal nagyobb a 2023-as termésnél, és 14%-kal múlja felül az előző öt év átlagát - írja a FruitVeb.

Auvergne-Rhône-Alpes: a második legnagyobb, összesen 2400 hektáros francia termesztőkörzetben (a francia termés 28%-a) is komoly gyümölcsrepedést okozott a májusi időjárás, és a gyümölcshús-szilárdsággal is voltak problémák. A termőterület a tavalyi évhez képest 4%-kal csökkent, de még így is 10,9 ezer tonna étkezési és 600 tonna ipari gyümölcs betakarítását prognosztizálják. Elsősorban a kései fajtáknak köszönhető, hogy a 11,5 ezer tonnás termés 10%-kal meghaladja majd a 2023-ban betakarított mennyiséget.

Provence-Alpes-Côte d'Azur: a legfontosabb francia cseresznyetermő körzetben, a 2300 hektáros ültetvényterülettel rendelkező, a teljes francia termés 36%-át adó PACA régióban 1%-kal zsugorodott ugyan a termőterület, de a májusi rossz időjárás miatti veszteségek ellenére is 8 ezer tonna frisspiaci és 5,7 ezer tonna ipari cseresznye betakarítása várható. Az összesen 13,7 ezer tonnás termés 9%-kal nagyobb, mint tavaly, az utóbbi 5 év átlagát pedig 40%-kal múlja felül. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei cseresznyeszezon május végéig tartó időszakában a gyümölcs kínálatát jelentősen visszavetette a kedvezőtlen időjárás, ami magasabb árakat eredményezett. A hűvös-csapadékos idő és a magasabb árak miatt a kereslet is csökkent, ami a korai fajták értékesítését visszavetette. Ennek megfelelően csaknem a felére csökkent a Spanyolországból importált cseresznye mennyisége a francia nagybani piacokon, ami így körülbelül egy szintre került az ötéves átlaggal (2023-ban nőtt meg jelentősen a spanyol import volumene). 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?