Hiába a rossz időjárás, ebből a gyümölcsből rengeteg teremhet idén

Hiába a rossz időjárás, ebből a gyümölcsből rengeteg teremhet idén

agrarszektor.hu
Az Agreste 2024. június 1-jén kiadott előrejelzése szerint az idei francia cseresznyetermés 37 ezer tonna körül alakul (28,6 ezer tonna frisspiaci és 8,4 ezer tonna ipari cseresznye), ami 10%-os növekedést jelent a tavalyi évben betakarított volumenhez képest, és 21%-kal múlja felül a 2019-2023 közötti időszak ötéves átlagát. Ezt a bővülést az Agreste a májusi, meglehetősen kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére is fenntartja, és megjegyzi, hogy a terméshozamok növekedése az összes főbb termőtájon észlelhető.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Occitanie: a teljes francia cseresznyetermés 17%-át adó körzetben a májusi rossz időjárás jelentősen rontotta ugyan a korai fajták gyümölcsminőségét (olyannyira, hogy a betakarítást egyes régiókban meg is kellett szakítani), de összességében a tavalyinál 1%-kal nagyobb termőterületről (1400 hektár) körülbelül 5,9 ezer tonna étkezési és 1,4 ezer tonna ipari felhasználású gyümölcs betakarítása várható. Ez összesen 7200 tonna, ami 12%-kal nagyobb a 2023-as termésnél, és 14%-kal múlja felül az előző öt év átlagát - írja a FruitVeb.

Auvergne-Rhône-Alpes: a második legnagyobb, összesen 2400 hektáros francia termesztőkörzetben (a francia termés 28%-a) is komoly gyümölcsrepedést okozott a májusi időjárás, és a gyümölcshús-szilárdsággal is voltak problémák. A termőterület a tavalyi évhez képest 4%-kal csökkent, de még így is 10,9 ezer tonna étkezési és 600 tonna ipari gyümölcs betakarítását prognosztizálják. Elsősorban a kései fajtáknak köszönhető, hogy a 11,5 ezer tonnás termés 10%-kal meghaladja majd a 2023-ban betakarított mennyiséget.

Provence-Alpes-Côte d'Azur: a legfontosabb francia cseresznyetermő körzetben, a 2300 hektáros ültetvényterülettel rendelkező, a teljes francia termés 36%-át adó PACA régióban 1%-kal zsugorodott ugyan a termőterület, de a májusi rossz időjárás miatti veszteségek ellenére is 8 ezer tonna frisspiaci és 5,7 ezer tonna ipari cseresznye betakarítása várható. Az összesen 13,7 ezer tonnás termés 9%-kal nagyobb, mint tavaly, az utóbbi 5 év átlagát pedig 40%-kal múlja felül. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei cseresznyeszezon május végéig tartó időszakában a gyümölcs kínálatát jelentősen visszavetette a kedvezőtlen időjárás, ami magasabb árakat eredményezett. A hűvös-csapadékos idő és a magasabb árak miatt a kereslet is csökkent, ami a korai fajták értékesítését visszavetette. Ennek megfelelően csaknem a felére csökkent a Spanyolországból importált cseresznye mennyisége a francia nagybani piacokon, ami így körülbelül egy szintre került az ötéves átlaggal (2023-ban nőtt meg jelentősen a spanyol import volumene). 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?