Virágzik a szója, jöhetne a csapadék! - Így alakult eddig a szezon

Agrárszektor
A legfontosabb szójatermőkörzetekben elégedettek a termelők a táblák állapotával. A Nébih riasztásai ellenére eddig sem a kártevőkkel, sem a kórokozókkal nem volt leküzdhetetlen problémájuk. Az állományok fejlettsége többnyire jó, bár az eltérő vetésidők és csapadékmennyiségek meglátszanak rajtuk. Borsod megye talajai a legszárazabbak idén, ami itt gyenge terméskilátásokat vetít előre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A februári és márciusi aszályt áprilisban az átlagostól egy kicsivel melegebb és egy kicsivel szárazabb időjárás követte, ami a vízhiányt csökkentette a talajokban - különösen a szója legnagyobb termőkörzetében, Baranya megyében. A legnagyobb havi csapadékösszeget, 97,6 mm-t ebben a megyében mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Borsod megyei termőkörzet azonban továbbra is száraz maradt.

A május azonban szokatlanul nagy hideggel és esőkkel indult. A Dunántúlon 150 mm-nél is több, az Alföld nagy részén 100 és 150 mm közötti mennyiségben hullott csapadék. Országos átlagban az 1981-2010-es átlag 213%-a esett le. Ezzel a 2019-es lett a 3. legcsapadékosabb május 1901 óta, mindössze 2 mm-rel elmaradva a rekorder 1939-estől. Ismét a Borsod megyei régió részesült a legkevesebb égi áldásból. A május középhőmérséklete 2,5°C-kal maradt el az 1981-2010-es átlagtól. Ezzel az idei lett 1901 óta a 11. leghidegebb május.

Áprilisban alkalmasabb volt a földek állapota a szója elvetésére, mint később, de ezt akkor még nem tudtuk. Májusban a sok eső miatt már kínlódás volt a munka. A csapadékos időjárás okán a gyomirtás is meghiúsult, így azok, akik örültek az áprilisi vetésnek, később bosszankodtak a gazos táblák miatt (ahogy azt a kukoricaföldeken is láttuk). A kártevőkkel és a gombákkal jó ideig nem volt gond a hideg miatt, ám a júniusban megérkező forró, esős időjárás ezeket is elhozta. Az állományok most túlnyomórészt szépek, a virágzás a legkésőbb földbe került táblákban is elkezdődött már.

Egy Baranya megyei gazdaságban most 220 hektáron tenyészik ez a növény. Itt későn, május közepén került földbe a bab.

A körülményekhez képest elégedett vagyok az állománnyal.

Mivel nem tudunk öntözni, most már megint várom az esőt. Én nem tapasztaltam nagy rovarkártételt, talán azért, mert a környékbeli gazdáknak fejlettebb az állományuk, és ott táplálkoznak a kártevők. A szomszédoktól már hallottam, hogy megkezdték a védekezést. A gyomokkal is több gondjuk volt, mint nekem. A mi szójánk még csak most kezdett el virágozni, de még simán behozhatja a lemaradását" - összegez a szigetvári termelő.

Virágzik a szója

A szója országos termőterülete idén - a korábbi vetési szándékok alapján - 56 ezer hektár körül alakul. A Nébih májusban és júniusban több növényvédelmi riasztást, sőt szükséghelyzeti engedélyeket is kiadott a kultúrára. Először a bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzására figyelmeztetett, mivel a kártevő hernyója képes a táblákat tarra rágni.

A kilogrammonként 200 g acetamipridet tartalmazó Mospilan 20 SC szükséghelyzeti felhasznlása e hónap végéig engedélyezett, hiszen élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 60 nap. A rovarkártevők elleni készítményt legfeljebb 37.505 hektáron lehet bevetni.

Szükséghelyzeti engedélyt kapott mindössze 7180 hektárnyi szójára az Ortus 5 SC is. A Nébih enegedélye szerint az 50 g/l fenpiroximátot tartalmazó atkaölő készítményt augusztus 31-ig lehet felhasználni (30 napos élelmezés-egészségügyi határidő).

A Polyversum biológiai gombaölő készítmény szeptember 18-ig terjedő hatállyal megkapta a szükséghelyzeti engedélyt szójában. A készítmény grammonként egymillió Pythium oligandrum"gombaevő" gombát tartalmaz, amelyet virágzás idején - azaz most - kétszer is be lehet vetni baktériumos és gombás betegségek kezelésére.

A szükséghelyzeti engedélyeket 300.000 forint leszurkolása ellenében lehet megszerezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?