A felkapott szőlőfajták lettek a zöldszüret legnagyobb áldozatai

agrarszektor.hu
Az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörését elősegítő furmintot szüretelték le a legnagyobb területen a magyar szőlőtermelők a zöldszüret során. Az érés előtti szüreteléssel július 10-ig kellett végezniük azoknak a termelőknek, akik igényelték a hektáronkénti 300 ezer és 1,1 millió forint közötti támogatást, amelyet a zöldszüretért lehet kapni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2018-ban a fogyasztásnál 46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a világon, ez pedig kiélezett versenyhelyzetet eredményez, amely hat a 2019. évi magyarországi szüretre és szőlőfelvásárlásra is. A piac rövidtávú szabályozására a Közös Agrárpolitika (KAP) két intézkedést tesz lehetővé a tagállamok számára: a zöldszüretet és a krízislepárlást. A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását jelenti, amelyet Magyarországon idén támogatnak először. A zöldszüretért járó kompenzáció kizárólag uniós forrásból származik, kifizetését a kap határozza meg. A támogatás összegét az adott szőlőterület előző két évének átlagos terméshozama határozza meg, összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. A támogatást a MÁK november 15-ig fizeti ki azon termelőknek, akik a zöldszüretet szabályszerűen elvégezték július 10-ig.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint Magyarországon nagyon sok termelő - 5623 hektárra - jelentkezett a támogatásra - írja a Világgazdaság. Ugyanakkor ennél végül kisebb területre adtak engedélyt, sokan ugyanis úgy értelmezték a zöldszüretet, hogy csupán gyérítik a fürtöket, holott a szabály szerint a bejelentett területen az összes fürtöt le kellett szedni. Végül körülbelül 5200 hektár lett a korábban leszüretelt terület nagysága, ami még így is az ország hivatalos borszőlőtermő területének majdnem a 8 százaléka.

EZ IS ÉRDEKELHET
A legnagyobb területre, több mint 2900 hektárra a Kunsági borvidéken adtak be zöldszüreti kérelmet a szőlősgazdák, ezt követte 781 hektárral a Mátrai, illetve 468 hektárral a Tokaji borvidék. A fajták közül a biancát 1370, a furmintot 772, a kékfrankost pedig 670 hektáron tervezték érés előtt leszüretelni.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?