Láthatatlan támadó a kukoricában

agrarszektor.hu
Sokszor a növények fele is fertőzött a kukoricamoly hernyójával, ami a közvetlen terméskiesés mellett az érés előtti állapotban a szárak törésével fenyeget, amihez elegendő egy erősebb szél is. A kártevő most még a szárban lapul, de hamarosan áttér a csövekre is - figyelmeztet a növényorvos. A napraforgó viszont meglepően jó kondícióban van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt időszak időjárását a változékonyság jellemezte. A nappali és az éjszakai hőmérséklet egyaránt visszaesett, napközben kiszámíthatatlan eloszlásban kisebb-nagyobb záporok, zivatarok alakultak ki. Helyenként a csapadék jeget is hozott, károkat idézve az aratandó kalászos gabonában és más növénykultúrákban. Az őszi árpát és a repcét már learatták, a búza java része is a magtárakba került, jó ütemben halad a tarlóhántás is. Kellő talajnedvesség mellett gyors árvakelés kialakulására lehet számítani - írja növényvédelmi blogjában dr. Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n, majd azonnal rátér az aktuális időszak veszélyforrásaira.

A kukoricaállományok állapota a korábbi csapadékos időszak miatt jónak mondható. Gyomosodás inkább csak a táblaszélekre jellemző, de több helyen a gazdák körbekaszálással tisztítják meg a táblaszéleket is a gyomoktól. A korai rajzáskezdet miatt napjainkra általánosnak mondható a kukoricamolyfertőzés. Sokszor a növények fele is fertőzött a kártevő hernyójával, ami a közvetlen terméskiesés mellett az érés előtti állapotban a szárak törésével fenyeget, amihez elegendő egy erősebb szél is. A hernyók most még a szárban tartózkodnak, de a csőkezdemények kifejlődése után azokat is meglátogatják. Ilyenkor az érett cső letörhet a szárról, amit már a kombájn sem képes learatni.

Hernyókár a száron

Eddig még kevés gyapottok-bagolylepke hernyó telepedett be a kukoricacsövekbe. Bár korán jelentkeztek az első lepkék, eddig elmaradt a tömeges felszaporodás. Minden esetre folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromoncsapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket, akárcsak az amerikai kukoricabogár esetében, mert a kirajzó bogarak egyre nagyobb tömegben telepszenek a kukoricacsövek bajuszára. Több fotó jelezte, hogy más, virágzó növényt is meglátogatnak érési táplálkozás céljából peterakás előtt, tehát nem kizárólagosan kukoricán táplálkozva kezdik imágó életüket. Viszont a kukorica levelein táplálkoznak a kirajzott vetésfehérítő bogár imágói, de ők hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak, levélhámozgatásuk inkább látványos, mintsem káros.

A napraforgó már régóta virágzik, ami jó jel a méhészek és a gazdák számára is, ugyanis így több idő áll rendelkezésre a teljes tányér megtermékenyülésére. A korábbi, kórokozóknak is megfelelő időjárás ellenére növénykórtani szempontból kedvező a helyzet. Kevés fertőzött növényt látni, pedig fejlettek az állományok, páradús a mikrokörnyezet. Elvétve található néhány szklerotíniától elhervadt növényt, de más kórokozó tüneteit egyelőre nem lehet látni. A száron és a leveleken jelentkező diaportés, fómás, alternáriás, makrofominás tünetek megjelenésére egyelőre még várni kell. Úgy tűnik, hogy a megfelelő vetésváltás és a korai, magas biológiai hatékonyságú készítményekkel végzett, preventív állományvédelem képes elodázni az első tünetek megjelenését. Ennek ellenére nem hanyagolható el a napraforgótányérok védelme, mert az már a termés megóvását szolgálja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?