Hiába lesz csúcstermés szőlőből, Bács-Kiskun megyében nem felhőtlen a gazdák öröme

agrarszektor.hu
Idén is csúcstermés várható szőlőből és borból Bács-Kiskun megyében, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke szerint ez most csak gondot okoz a termelőknek. Gáspár Ferenc úgy véli, nagyot lendítene az ágazaton, ha fejlesztenék a feldolgozóipart és ösztönöznék a szövetkezést. Elmondja, ezt hogyan képzeli el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK Bács-Kiskun megyei elnöke elmondta, hogy a megye még most is viseli az 1990-es évek elején megesett ipari méretű borhamisítás bélyegét, holott a borhamisítás már egyáltalán nem jellemző a térségre. Mostanra a síkvidéken is egyre jobb minőségű borok készülnek. A szőlőtermesztők egészen más típusú problémával kénytelenek megküzdeni, mégpedig a túltermeléssel. Tavaly is csúcstermés volt a szőlőből, ezért a megye pincészeteiben még most is nagyobb eladatlan borkészlet található, erre fog rárakódni az idei, szintén jelentősnek ígérkező termés. Gáspár Ferenc véleménye szerint jó ötlet volt az agrártárca részéről a zöldszüreti támogatás, de ezzel nem tudott minden Bács-Kiskun megyei gazda élni. A zöldszüretnek ugyanis jelentős kézimunkaerő-igénye van, ami annyira megdrágult, hogy Bács-Kiskun megyében nem volt szabad ember, aki leszedte volna a fürtöket. Az érintett gazdálkodók több mint fele ezért nem is vette igénybe a zöldszüreti támogatást.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

EZ IS ÉRDEKELHET
Tovább nehezíti a gazdálkodók dolgát, hogy a felvásárlók már most sorra jelentik be, hogy nem vesznek át több szőlőt. A kialakulóban lévő helyzet kezelésére Gáspár Ferenc szerint hasznos a lepárlás segítése, de túl kevés a lepárlóüzem. Országos szinten jellemző probléma a feldolgozóüzemek hiánya. Gáspár Ferenc szerint ezek létesítésére és fejlesztésére mindenképpen szükség lesz a közeljövőben. A túltermelésből adódó problémák leginkább azokat a gazdálkodókat érintik, akik csak szőlőültetvénnyel rendelkeznek, de nincs elég tárolókapacitásuk, sem pedig saját feldolgozóüzemük.

Gáspár Ferenc szerint az is fontos, hogy a gazdák összefogjanak, ebben érdekeltté kell tenni őket. Erre jó példa lehetne, hogy a szövetkezések nyomán kialakuló feldolgozó egységekben a termelők kapjanak résztulajdont, akár részjegy formában. Így, ha van érdekeltségük a feldolgozóban, akkor oda szállítják az alapanyagot, nem pedig éppen oda, ahol kedvezőbb felvásárlási árat kapnak, mondta a NAK megyei elnöke. A kamara által javasolt gazdálkodási forma, a mezőgazdasági családi vállalkozás (csmv)  is egyfajta szövetkezés, amit össze lehet kötni adózási kedvezményekkel és beruházási, például hűtő- és feldolgozóipari kapacitást növelő támogatásokkal.

A cikk alapjául szolgáló írás a NAK oldalán jelent meg.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?