Nem hozott áttörést 2020: hatalmas veszteséggel zárta az évet az állami bortársaság

Nem hozott áttörést 2020: hatalmas veszteséggel zárta az évet az állami bortársaság

agrarszektor.hu
Nem hozott áttörést a tavalyi év a száz százalékban állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-nél, amely továbbra is tetemes, bár az előző évi 950,1 millió forintos negatív eredménynél kevésbé rossz, 706,1 millió forintos veszteséggel zárta 2020-at - derül ki a cég beszámolójából. Nettó árbevétele a 2019-es 2,73 milliárdról 2,66 milliárd forintra csökkent.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Elsősorban a belföldi értékesítés esett: a forgalom a palackos termékek esetében 101,9 millió, a hordósoknál 63,8 millió forinttal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az elmaradást az egyéb tevékenység árbevétel-növekedése 18,7 millió forinttal korrigálta, és az exportforgalom is csökkentette az árbevétel-kiesés mértékét - írja a Világgazdaság. A kivitel ugyanis 81,8 millió forinttal volt nagyobb a 2019-esnél, elsősorban a palackos bor bővülő értékesítésének köszönhetően. Az így 1,4 milliárd forintra emelkedő exportárbevétel meghaladta a mintegy 1,26 milliárdos belföldit, míg 2019-ben még az utóbbi volt a nagyobb.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

6 %-kal növekedett az exportbevétel, amit az unión kívüli európai értékesítés 47%-os emelkedése magyarázza, bár ez a mintegy 90 millió forint nominálisan nem nagy tétel az összes értékesítéshez képest - derül ki a beszámolóból. Az EU-n kívüli piacokról a 2020-as árbevétel 8%-a származott, ezen belül az európai, de nem tagállami kivitel a háromszorosa volt annak, ami az Európán kívüli országokba irányult.Mint kiderült, a készletek értéke csaknem 500 millió forinttal csökkent az előző évihez képest.

1993-ban alakult a Grand Tokaj Zrt., - korábbi nevén Tokaj Kereskedőház Zrt. - és az egyetlen olyan 100%-ban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelynek fő profilja a szőlőtermesztés és -felvásárlás, illetve a borkészítés. A Tokaji borvidéken ennek megfelelően a legnagyobb szőlőfelvásárló és bortermelő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?