Nem hozott áttörést 2020: hatalmas veszteséggel zárta az évet az állami bortársaság

Nem hozott áttörést 2020: hatalmas veszteséggel zárta az évet az állami bortársaság

agrarszektor.hu
Nem hozott áttörést a tavalyi év a száz százalékban állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt.-nél, amely továbbra is tetemes, bár az előző évi 950,1 millió forintos negatív eredménynél kevésbé rossz, 706,1 millió forintos veszteséggel zárta 2020-at - derül ki a cég beszámolójából. Nettó árbevétele a 2019-es 2,73 milliárdról 2,66 milliárd forintra csökkent.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Elsősorban a belföldi értékesítés esett: a forgalom a palackos termékek esetében 101,9 millió, a hordósoknál 63,8 millió forinttal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Az elmaradást az egyéb tevékenység árbevétel-növekedése 18,7 millió forinttal korrigálta, és az exportforgalom is csökkentette az árbevétel-kiesés mértékét - írja a Világgazdaság. A kivitel ugyanis 81,8 millió forinttal volt nagyobb a 2019-esnél, elsősorban a palackos bor bővülő értékesítésének köszönhetően. Az így 1,4 milliárd forintra emelkedő exportárbevétel meghaladta a mintegy 1,26 milliárdos belföldit, míg 2019-ben még az utóbbi volt a nagyobb.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

EZ IS ÉRDEKELHET

6 %-kal növekedett az exportbevétel, amit az unión kívüli európai értékesítés 47%-os emelkedése magyarázza, bár ez a mintegy 90 millió forint nominálisan nem nagy tétel az összes értékesítéshez képest - derül ki a beszámolóból. Az EU-n kívüli piacokról a 2020-as árbevétel 8%-a származott, ezen belül az európai, de nem tagállami kivitel a háromszorosa volt annak, ami az Európán kívüli országokba irányult.Mint kiderült, a készletek értéke csaknem 500 millió forinttal csökkent az előző évihez képest.

1993-ban alakult a Grand Tokaj Zrt., - korábbi nevén Tokaj Kereskedőház Zrt. - és az egyetlen olyan 100%-ban állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelynek fő profilja a szőlőtermesztés és -felvásárlás, illetve a borkészítés. A Tokaji borvidéken ennek megfelelően a legnagyobb szőlőfelvásárló és bortermelő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?