Rossz hír a magyar gazdáknak: nincs megállás a betakarítások után se

agrarszektor.hu
A rovarölő szeres csávázás hatásának elmúltával egyre aktívabbak a repce kártevői és a bagolylepkék, de a gyomnövények is elkezdtek megjelenni. A szárazság hatására a talajlakó kártevők a mélyebb rétegekbe húzódtak, figyelmeztet növényvédelmi jelentésében Dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember utolsó hetében is csendes, nyugodt, kora őszi időjárás volt, jelentősebb mennyiségű csapadék is csak az ország déli tájegységeiben esett. Ez nem zavarta a maradék napraforgó és a kukorica betakarítását, a hónap végén már csak a kukoricát aratták. Az őszi talajmunkák jó minőségű végzéséhez szükség lenne egy országos kiterjedésű, nagyobb esőre.

Az őszi káposztarepcén általában csak 2-4 valódi levél található, de sok vetésben még csak sziklevelesek a növények, mellettük azonban már találhatók 6-leveles állományok is, áll a magyarnovenyorvos.hu oldalon található növényvédelmi jelentésben. A zöldítés céljából vetett keresztesvirágú területeken továbbra is súlyos kártételeket okoz a repcedarázs álhernyója, valamint a repce- és földibolhák tömege. Ezek a kártevők mostanra már az elvetett és kikelt repcevetésekben is elkezdtek pusztítani. Az őszi káposztarepce táblaszegélyekben most mintegy 5% körüli bolharágás figyelhető meg, de a kártétel folyamatosan terjed a vetések belseje felé, amennyiben elmarad a védekezés.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A rovarölő szeres csávázás védőhatása már a múlté, ezért folyamatosan figyelni kell a kártevő terjedését. A repceállományokon folyamatosan kelnek a fiatal repcedarázs-álhernyók, hiszen a darazsak már a növények kelése óta repkednek a táblák fölött. A kikelt repcén a kedvező időjárás hatására már megjelentek az első szárnyas levéltetű egyedek is, így hamarosan megkezdődik a kolóniák kialakulása is. A repcével együtt elkezdtek kikelni a melegkedvelő, egyéves kétszikű gyomnövények is, főként a libatop, a disznóparéj fajok és a csattanó maszlag. Az áttelelő gyomnövények közül nagyobb tömegben a mezei tarsókát figyelték meg a növényorvosok.

Jelentősebb mennyiségben már csak a felkiáltójeles- és a gamma-bagolylepkék figyelhetőek meg, a gyapottok-bagolylepkék és kukoricamolyok száma nagyban lecsökkent. Az idei jelentős kukoricamolyfertőzést az jelzi, hogy ahol az utóbbi napokban erősebb szelek voltak, ott komoly mértékű szártörés látható. A komolyabb esőzés elmaradása miatt a csőfuzáriózis fertőzés mértéke eddig csupán néhány százalékos, a jó ütemű betakarítással remélhetőleg elenyésző lesz a nagyobb arányú penészes kukoricacső.

Az őszi vetésű kalászosgabona-területeken nincs értelme most elvégezni a talajlakó kártevő felvételezést, mert a kiszáradt talajban a drótférgek és pajorok lehúzódtak a nedvesebb talajrétegekbe. Emiatt egy most elvégzett felvételezés torz képet mutatna a fertőzöttség valódi nagyságáról. Az őszi szárazság miatt ugyanez a helyzet a gabonafutrinka lárvája, a csócsárló fertőzöttségével is, de ez a kártevő még később, a következő esők után is képes lerakni tojásait. Ezért figyelni kell a kelő kalászos állományokat, főként a bi- és monokultúrás termesztésben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13