Rossz az, aki rosszra gondol: szokatlan szállítmány készül a Nemzetközi Űrállomásra

agrarszektor.hu
A SpaceX nemrég szállítóhajót küldött a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amelyben az ellátmánytól kezdve egy lebegő roboton át a genetikailag módosított egerekig mindenféle felszerelés megtalálható volt. Azonban az ISS-re küldendő következő Dragon kapszulában még meglepőbb dolgok fognak szerepelni: kannabisz növények.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezeket a növényeket ugyanis nem azért fogják Föld körüli pályára állítani, hogy a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósok lazíthassanak egy kicsit, és csaphassanak egy görbe estét, derítette ki a Digital Trends. A világűrbe juttatott kannabisz növények egy tudományos kísérlet részét képezik majd, amely a mezőgazdasági technológiákkal foglalkozó Front Range Biosciences cég neve alatt fog futni.

A Front Range Biosciences a kávé- és kendernövények új fajtáinak nemesítésén dolgozik, és ennek során kíváncsiak arra, hogy ezek a növények hogyan viselkednek űrbéli körülmények közepette. A vállalkozás arra a kérdésre próbál választ találni, hogy a kiválasztott növények hogyan és miért változnak meg mikrogravitációs környezetben. Emellett azt is vizsgálják, hogy a kannabisz növényeknek milyen lehetséges felhasználásai módjai vannak még, akár élelmiszerként, akár nyersanyagként, akár bioüzemanyagként. A kísérletre kiválasztott kenderfajtát pedig már csak azért sem lenne érdemes drogként felhasználni, mivel nagyon kicsi pszichoaktív hatást fejt ki.

Kép forrása: Getty Images

A cég abban reménykedik, hogy ha másban nem is, abban új eredményeket érnek el, hogy hogyan lehet hatékonyan növényeket termeszteni az űrben, ami rövid- és hosszútávon is hatalmas segítség lenne az űrhajósoknak. Ez az egyik első alkalom, hogy valaki a mikrógravitáció és az űrrepülés hatásait vizsgálja a kávé- és kenderfajok tekintetében. Feltételezhető, hogy a növények az űrben mutációkat tapasztalnak, mondta Dr. Jonathan Vaught, a Front Range Biosciences társalapítója és vezérigazatója. Dr. Jonathan Vaught elmondta, hogy a vállalata azt is vizsgálni fogja, hogy ezek a változások a növények szerkezetében megmaradnak-e, ha a növények visszatérnek a földi környezetbe, és ha igen, hasznosíthatóak-e kereskedelmileg.

A legfeljebb 480 növénytenyészetet egy speciális inkubátorban fogják elhelyezni, amely állandó hőmérsékletet biztosít majd számukra az ISS-re történő utazás során. Amikor megérkeznek, a növények 30 napot fognak mikrogravitációs környezetben tölteni, ami alatt megfigyelik a környezeti körülményeiket. A növényi cellákat aztán visszaküldik a Földre, hogy a tudósok tanulmányozhassák, hogyan változtatta meg a DNS-üket a változó gravitációs szintek és a kozmikus sugárzás.

A növények a SpaceX CRS-20 teherhajójával fognak utazni, amely a tervek szerint 2020. márciusában fogja meglátogatni a Nemzetközi Űrállomást.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?