Ez most komoly? Ki nem találnád, hol termesztene növényeket ez az arab cég

Ez most komoly? Ki nem találnád, hol termesztene növényeket ez az arab cég

agrarszektor.hu
A klímaváltozás miatt egyes növények termesztése nagy nehézségekbe ütközik a Földön, erre keres megoldást a cég. Elképzelésük szerint a világűrben kellene kitenyészteni olyan növényeket, amelyeket később bolygónkon lehetne termeszteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A StarLab Oasis, a texasi Nanoracks spin-offja olyan növényeket szeretne az űrben kitenyészteni, amelyek aztán az egyre kevésbé barátságos hőmérsékletű Földön is képesek túlélni. Az első magvakat jövőre lőnék ki - írta meg az Infostart a CNN értesülései alapján. Fontos azonban, hogy az űrben a növények is egészen másként viselkednek: ki vannak téve kozmikus sugárzásnak és gravitáció nélkül nehezen számítják ki, milyen irányba növekedjenek. Ennek következtében nem kizárt az sem, hogy a korábbinál ellenállóbb változatok jönnek létre - esetleg olyan szárazságtűrő növények, amelyek sósabb körülmények közt is termést hoznak.

A vetőmagok űrbe küldése segíteni fogja a fenntarthatóságot, az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást és az élelmezésbiztonságot a Földön. Az űr egy korlátozott erőforrásokkal, energiával és hellyel rendelkező terület, amely tökéletes a kutatásra, a technológia pedig azonnal visszahozható a Földre

- jelentette ki Allen Herbert, a StarLab Oasis társalapítója.

A Földön már száz éve kísérleteznek azzal, hogy kémiai anyagok vagy sugárzás segítségével provokáljanak ki mutációt egyes növényeknél, az 1960-as évek óta pedig az űrben is zajlanak hasonló kísérletek. Kína már a '80-as években magvakat küldött az űrbe, az eredmény új fajok létrejötte volt. 2022-ben a Nemzetközi Energiaügynökség a FAO-val közösen együttműködve tette meg ugyanezt. A StarLab kereskedelmi vonalra terelné ezt a tudományos tevékenységet - a startup cégekkel, űrügynökségekkel, egyetemekkel és nonprofit vállalkozásokkal dolgozik együtt.

Jelenleg a Nemzetközi Űrállomásra küldik a magvakat, ahol asztronauták viselik gondjukat, de távlati céljuk a Starlab kereskedelmi űrállomás létrehozása. Hosszú távú terveik közé tartozik az élelmiszertermelés az űrben, melyek segítségével a Holdra vagy Marsra induló expedíciókat szolgálnák ki. A növények emellett oxigént termelhetnek, megszűrhetik a szennyvizet és még pszichés előnyöket is kínálhatnak az űrhajósok számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?