Megállíthatja a tavaszi melegedés a koronavírust? Itt a válasz

Megállíthatja a tavaszi melegedés a koronavírust? Itt a válasz

agrarszektor.hu
A tavasz közeledtével a szokásos forgatókönyv szerint véget ér az influenzajárvány, ugyanis a téli évszakot leváltó melegebb, párásabb levegőben kevesebb ideig képesek "lebegni" a vírusok, a melegedés és a nedvesség meggátolja terjedésüket. Az influenzás megbetegedések mellett vajon igaz ez a koronavírusra is és javulásra számíthatunk tavasszal?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megkezdték a kutatást, hogyan reagál az újonnan megjelent koronavírus a változó időjárásra - írja az Időkép. A National Geographic beszámolójából kiderül, hogy a koronavírusnak több tucat alfaja létezik, melyek közül csak hét betegítheti meg az embert. A hétből négy mindössze enyhe megfázást okoz, a maradék, köztük a SARS-CoV-2/COVID-19, viszont komolyabb megbetegedést is okozhat. Bár néhány típusról el lehet mondani, hogy "szezonális jelleggel", főként télen fertőznek, ezek az enyhébb tüneteket okozó alfajokra vonatkoznak. A jelenleg terjedő COVID-19 vírusról ezidáig nincs elég információnk, hogy kijelenthessük a terjedés hőmérséklet-függését.

A hónap elején Donald Trump elnök azt sugallta, hogy a melegebb időben sikeresebben fékezhető majd meg a koronavírus terjedése, a szakértők azonban ezt az állítást is cáfolják. A vírust jelenleg vizsgáló szervezetek szerint kutatásaik túl kezdetlegesek ahhoz, hogy megállapítsák, hogyan reagál a vírus a változó időjárásra.

Mások szerint mégis van remény. Dr. Gregory Gray, a Duke Egyetem Fertőző Egészségügyi Intézetének Fertőző Betegségek Osztályáról azt mondta, hogy a nyári hónapok a fertőzés kis mértékű csökkenéséhez (-10-20%) vezethetnek, de valószínűleg teljes mértékben nem akadályozzák meg a koronavírus terjedését (CBS News).

A 2002 végén elterjedő SARS vírus (mely 90%-ban megegyezik a jelenleg terjedő vírussal) novembertől júliusig fertőzte az embereket, ami szezonális jellegre utal. Javíthat a helyzeten az is, hogy a nyár közeledtével jellemzően kevésbé tömörülünk zárt helyeken, a napsütésből származó UV-sugárzás pedig szintén hatékony a baktériumok és vírusok elpusztításában. Fontos azonban megemlíteni, hogy amennyiben a koronavírus is szezonalitást mutat, a déli félteke kerül porondra, és míg nálunk csökken, a déli félgömb bizonyos területein súlyosbodhat a helyzet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58