Rendőrségi engedéllyel léptetnék át a határon az erdélyi idénymunkásokat

Rendőrségi engedéllyel léptetnék át a határon az erdélyi idénymunkásokat

agrarszektor.hu
Különleges rendőrségi engedéllyel próbálják Magyarországra juttatni egyes hazai zöldség- és gyümölcstermelők azokat az erdélyi idénymunkásokat, akikre szükség lenne az idei betakarítási munkálatokhoz. A munkaerőhöz-jutási esélyeket rontja, hogy a szintén munkaerőhiányos Angliában és Németországban a korábbiaknál sokkal csábítóbb bérezést ajánlanak a mezőgazdasági vendégmunkásoknak.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A megyei rendőr-főkapitányságoktól igyekeznek különleges hatósági engedélyt kérni a magyar-román határtól távolabb eső zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozások annak érdekében, hogy be tudják léptetni az országba az idei betakarításhoz szükséges erdélyi idénymunkásokat. Az engedélyek megszerzéséhez személyre szóló meghívóleveleket kell bemutatni, és garantálni kell azt is, hogy a vendégmunkások csak a szálláshelyek és a földek között mozoghatnak.

Ágazati becslések szerint a hazai zöldség- és gyümölcstermelők a betakarítási munkálatokhoz általában 25-30 ezer külföldi idénymunkást alkalmaznak, akik zömmel Erdélyből, kisebb részben Kárpátaljáról érkeznek. A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések és határellenőrzések azonban az idei szezonban nehezítik a magyarországi belépést és munkavállalást. Született ugyan egy magyar-román kormánymegállapodás a határon ingázók helyzetének könnyítéséről, de ez csak a határsáv 30 kilométeres körzetében teszi lehetővé a rendszeres átjárást.

A kieső külföldi munkaerőt azért nehéz hirtelen pótolni, mert a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása tapasztalatra van szükség. Ez a jellemző a nemrég befejeződött spárgaszedésre, és még inkább igaz a most kezdődő fóliás szamócaszüretre. Emellett a betakarítás kézimunkát és fáradságot igénylő munka, ezért sokan nem is szívesen vállalkozna erre.

A zöldség- és gyümölcstermelők munkaerőhöz-jutási esélyeit rontja, hogy a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő Németország és Anglia olyan béreket ígér a külföldi mezőgazdasági idénymunkásoknak, hogy Erdélyben is sokan inkább oda köteleznék el magukat. Ezért a hazai vállalkozások kényszerűségből azzal is megpróbálkoznak, hogy betanítsák azokat az itthoni munkavállalókat, akik a járvány miatt más ágazatokban átmenetileg vagy végleg munkanélkülivé váltak.

Az Európai Unió a napokban a járvány miatt gyakorlati útmutatót adott ki annak érdekében, hogy könnyítse a kiemelt fontosságú munkát végzők mozgását a tagállamok között. Eszerint az Európai Bizottság támogatja a tagállamokat abban, hogy összehangolt szabályozással biztosíthassák a zökkenőmentes határátlépéseket olyan kritikusnak számító ágazatokban, mint amilyen a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?