Csúnyán átverik a magyar vásárlókat a piacokon: ezekkel a gyümölcsökkel érdemes vigyázni

agrarszektor.hu
Az eperrel, a görögdinnyével és a fehér paprikával verik át a leggyakrabban a magyar fogyasztókat a kiskereskedők - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György gyümölcstermelő, a Fruitveb volt alelnöke. A gyümölcstermelő több termelővel is tartja a kapcsolatot, és kapott olyan mobiltelefonnal készített videókat, amelyeken jól látszik, hogyan zajlik a gyümölcsök és zöldségek átmagyarítása. A Fruitveb volt alelnöke szerint a csalást a rajtaütésszerű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani, emberhiány miatt ez azonban jelenleg nem lehetséges.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A helyi kis piacokon többen tapasztalták, hogy a kiskereskedő miután megvette a nagybani piacon a görög import epret, nem írja rá, honnan származik, pedig kötelező lenne - tájékoztatta az InfoRádiót a Fruitveb volt alelnöke. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy sokszor olyan áru érkezik be Magyarországra külföldről, ami ott valamiért nem kerülhetett a polcokra. Csizmadia György szerint az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

A görögdinnyével is gyakran trükköznek a kiskereskedők, sokszor ugyanis Görögországban már éppen szezon vége van, amikor Magyarorszáon éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik nálunk is - hangsúlyozta Csizmadia. A zöldségek közül a fehér paprikánál jelenik meg gyakran egy látványos árkülönbség, a magyarországi termelők azonban védjegyeztetik a termékeiket, ami védelmet jelenthet ezekben a helyzetekben.

A szakember szerint a fogyasztó is tehet azért, hogy ne verjék át. Vásárlás előtt érdemes megszagolni az epret, és ha frisseper-illata van, akkor biztosan friss, magyar szedés. Nem árt emellett a stand mögé is benézni a piacokon, és ha külföldi feliratú ládák, dobozkák vannak, akkor szintén lehet gyanakodni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?