Ne dobj ki minden szemetet, ami a konyhában keletkezik: mutatjuk, mire használd

agrarszektor.hu
A legtöbben gondolkodás nélkül kidobnak minden szemetet, ami a konyhában keletkezik, pedig nagyon sok olyan hulladék termelődik, amelyet komposztként a kertben is felhasználhatunk. A legalapvetőbbek ezek közül szinte minden háztartásban megtalálhatók, ugyanakkor figyeljünk oda arra, hogy nem minden konyhai maradék hasznosítható komposztként.

Szinte minden főzés alkalmával termelnek hulladékot a különböző zöldségek és gyümölcsök. Ezek nem ehető részei, például a borsó, a bab vagy a burgonya héja, de akár a dinnyehéj is ilyen szemétnek számít. Az így keletkezett maradékokat azonban nem érdemes kidobni, hiszen rengeteg tápanyaggal gazdagíthatják a kertünk talaját, ha komposztként használjuk fel őket. A tojáshéj, a kávézacc, a tea-filter tartalma, az elhervadt vágott virágok és az elszáradt cserepes növények - természesen cserép nélkül - szintén tökéletes alkotóelemei lehetnek a komposztunknak, így ezeket se dobjuk ki, mert javítják annak minőségét. 

Több olyan hulladék is van, amelyeket semmiképp se használjunk fel a kertben. Ilyenek például a főtt ételmaradékok, főként a hús és a hal, vagy a levesmaradékok, a kenyér, illetve a csontok. Ezek ugyanis gyakran tartalmaznak adalékot, illetve fertőzésveszélyesek, és a bomlásukkor keletkező kellemetlen szagok miatt odavonzzák a rovarokat és a rágcsálókat. A fáradt olajat és a sütőzsiradékot szintén ne dobjuk bele a komposztba, ezek ugyanis veszélyes anyagnak számítanak.

A déligyümölcsök héját se dobjuk a komposztba, ha mégis, akkor előtte alaposan mossuk meg őket, mert a héjukat általában olyan anyagokkal konzerválják, amelyek késleltetik a megrothadását a gyümölcsöknek, a talajlakó élőlényekre azonban károsan hatnak. A fertőző, beteg növényeket szintén ne tegyük bele a komposztba, mert habár a komposztálás során a legtöbb kórokozó elpusztul, több olyan is van, amely életképes marad.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 6. 14:31