Ezt sokan nem tudják: százezres károkat is okozhatnak a figyelmetlen kirándulók

agrarszektor.hu
Sajnos sok kiránduló tapossa le gyalogosan vagy autójával a mezőgazdasági haszonnövényeket azért, hogy egy-egy szép pipacs- vagy búzavirágmezőt lefotózzon. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a lakosságot, figyeljenek oda arra, hogy ne okozzanak kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényekre, állatfajokra is vigyázzanak.

A hűvösebb tavasz miatt idén a pipacsok hosszabb ideig virágzanak, de hasonlóan gyönyörű látvány a búzavirág vagy a nagylucerna, illetve a facélia (mézontófű), a bíborhere, a mustár, vagy a nem sokára elvirágzó repce virágtengere. A természet csodálatos, tavasszal és nyáron különösen sok szépsége tárul fel - ami sok kíváncsi tekintetet és kameralencsét vonz. Ez rendjén is van így, de sajnos számos esetben egy-egy perc gyönyörködés vagy egy jól sikerült fotó kedvéért sokan gondolkodás nélkül letapossák a környező vetéseket, olvasható a NAK oldalán.

Továbbá a mezőgazdasági területek és a természetvédelmi területek, Natura 2000-es területek határán sok helyütt nincs tábla, vagy ha van is, azt figyelmen kívül hagyják a turisták, az autósok. Ugyancsak nehéz megkülönböztetni egy például szarvasmarhák legeltetésére használt legelőt és a mellette lévő védett, hasonló kinézetű területet.

A gazdálkodók természetesen tudják, hogy hol van a határ, de az a nem szakavatottak számára nehezen felismerhető. Ugyanakkor a védett területeken például idén a hűvösebb tavasz miatt számos orchideafajta található, amelyeknek mindegyike védett, de ilyen például a bíboros kosbor is. Valamint sokan nem tudják, hogy a pusztai árvalányhaj is védett növény. Illetve számos védett madár fészkel a talaj közelében, és sok védett rovar, kétéltű is él ott. (A védett növény- és állatfajokról részletes, fényképes leírás például ezen az oldalon található.)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a lakosságot, hogy figyeljenek a természet és a gazdálkodók értékeire! Egy-egy szép fotó elkészítésével ugyanis akár százezer forintos kárt is okozhatnak a gazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?