Óriási a fejetlenség a dinnyepiacon: elégedetlenkednek a termelők

Óriási a fejetlenség a dinnyepiacon: elégedetlenkednek a termelők

agrarszektor.hu
Elindult a hazai sárgadinnye-szezon és a termelők szerint "a magyar dinnye megjelenése miatt lezuhant a dinnye ára". A piaci zavarokat ugyanakkor nem csupán egy tényező, hanem azok összessége befolyásolhatja, így például az árváltozás - legyen az emelkedés vagy csökkenés - sem egy egyszerű kérdés, hiszen azokat a kereslet-kínálati viszonyok - és látjuk, az időjárás is - nagyban befolyásolják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hollandia: a dinnye ára ismét esik

Jelenleg Spanyolországból, Almeria és Murcia régiókból szerzik be a dinnyét - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A spanyol idény nehezen indult az időjárási viszontagságok okán, de a holland piac ellátottsága a több termelő országgal való együttműködés okán stabil. Az időjárás viszont nem kedvez a dinnyének, alacsony a fogyasztás, így az árak elég gyorsan leestek. Az importőrök szerint fellendülést egyedül az időjárás változása hozhat.

Belgium: rossz időjárás okozta túlkínálat

Hetek óta óriási a sárgadinnye kínálata a belga piacon az importőrök szerint. Az instabil időjárási viszonyok miatt a fogyasztás jelentősen csökkent, ami azt jelenti, hogy jelenleg van némi túlkínálat, így az árak jelentősen visszaestek.

Németország: spanyol beszállítók

A német piacon jelenleg spanyol beszállítók vannak döntő többségben. A marokkói görögdinnye a 20-21. héten fokozatosan eltűnt a piacról, helyébe a török és görög beszállítók léptek, de volumenben még mindig nem közelítik meg a spanyol mennyiségeket. Jelenleg jó a kereslet és a meglehetősen stabil árszínvonal. A sárgadinnyéket (kantalup, charentais, kanári típusú dinnye stb.) szintén elsősorban Spanyolország szállítja, egyelőre nagyobb az igény ezekre a dinnyékre. Törökországból is jön sárgadinnye kisebb volumenben, de innen pl. a jellegzetes török kirkagac fajta kelendő, amit máshol nem termesztenek.

Franciaország: a kereskedők optimisták

Elkezdődött a sárgadinnye-szezon. A hazai mellett továbbra is elérhető a spanyol sárgadinnye is. Jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet, de a kereskedők optimisták. Abban bíznak, hogy a csonthéjas gyümölcsök kiesésével a figyelem most mindinkább a sárgadinnyére koncentrálódik majd.

Egyesült Királyság: görög és török beszállítók

Az országot szinte elárasztják Görögországból és Törökországból származó sárgadinnyék, a kereslet azonban jelenleg nagyon alacsony. Az árak azonban normál szinten mozognak, egyelőre a dinnye árait nem befolyásolta a spanyolországi csapások hatása.

Spanyolország: heves viharok, fogyasztásösztönző kampányok

Ebben az évben a spanyol Piel de Sapo dinnye területe körülbelül 10%-kal csökkent, az exportorientáltabb charentais, gália, kanári dinnye és kantalup fajtakörök esetében is egy kb. 5%-os csökkenés mutatkozik. A görögdinnye esetében szintén 10%-os csökkentés látszik nemzeti szinten. A csökkenés egyrészt a tavalyi piac, másrészt a koronavírus eredménye is.

Almeriában lassan befejeződik az üvegházas, fóliaházas dinnyék betakarítása. A növényegészségügyi problémák miatt kevesebb dinnyét takarítottak be, hiányzott a jó minőségű dinnye az európai piacról, így az árak magasak voltak. Most Murcia megkezdte a betakarítást a szabadföldeken, egy héten belül már nagyobb mennyiségek is elérhetők. Ebben az ütemben Murcia régiójában körülbelül 5600 hektár sárgadinnye és 3100 hektár görögdinnye betakarítása esedékes. A becslések szerint azonban a múlt heti heves viharok, jégeső körülbelül 10 000 tonna sárga- és görögdinnyét semmisítettek meg, ami a régióból alacsonyabb ellátást eredményezhet.

A zöldhúsú sárgadinnye kínálata főként belpiacra kerül, a számítások szerint elegendő a hazai kereslet kielégítéséhez. A görögdinnye tekintetében jégeső szintén károkat okozott Lorca és Campo de Cartagena régiókban, ami júniusban enyhén csökkentheti a kínálatot. Valencia régió is lassan kezdi a sárgadinnye betakarítását, majd Castile La-Mancha tartomány is becsatlakozik, ahonnan a gyümölcs július végétől októberig elérhető lesz. Ez utóbbi régió termelése az eddigi adatok alapján azonban közel 20%-kal csökkent ebben az évben.

Spanyolországban épp a vírusjárvány kellős közepén indult el a dinnyeszezon, így borús kilátásokkal kezdték az évet, de azonnal reagáltak a piac változásaira. Kampányt indítottak a sárga-és a görögdinnye fogyasztásösztönzésére, például "Az első számú európai görögdinnye, Andalúzia édes íze" - jelmondattal. A kampányt elsősorban a közösségi médián keresztül hajtották végre, közel ötven befolyás- és közszereplő közreműködésével. Sikerét megerősíti az a tény, hogy a bevezetése óta közel 200 000 felhasználót ért el. Spanyolországban már így is átlag feletti a hazai dinnyefogyasztás: az összetermelésük közel 25 %-a kerül a hazai asztalokra.

Olaszország: a sárgadinnye ára drámai módon esett vissza a rossz időjárás miatt

Észak-Olaszország

Májusban kezdték a sárgadinnye-betakarítást, így az időjárás okán a fóliaházas és szabadföldi területek betakarítása kicsit összecsúszott. A nagykereskedők szerint a sárgadinnye értékesítése hirtelen visszaesett június elején. A fogyasztás nem magas (rossz időjárás és alacsony hőmérsékletek miatt), ami alacsony árakat jelent.

Szardínia

A gyümölcs- és zöldségszervezet szerint a szezon jól indult, magas árakkal és kereslettel, de az elmúlt két hétben mind a fogyasztás, mind az árak erőteljes csökkentek. Ennek oka a sok csapadék és a hőmérséklet, amelyek mind az olaszországi, mind a külföldi átlag alatt maradtak. A visszaesés számszerűsíthető: a görögdinnye ára 40% -kal, míg a sárgadinnye ára akár 60%-kal csökkent.

Basilicata

A héten megkezdték a kantalup dinnyék betakarítását. Célpiacaik főként Svájc, Németország és Ausztria. A kanári dinnyék betakarítása július közepétől kezdődik. A kantalup dinnyék ára két hét alatt 1,80-2,00 € / kg-ról 0,80-1,00 € / kg-ra esett.

Szicília

Termelés szempontjából eddig jó volt az év a mini görögdinnye, a görögdinnye és a sárgadinnye számára, ugyanakkor hiányoznak a turisták, és a vendéglátóipar sem veszi fel a megszokott mennyiséget. Az időjárás instabil. Ebben az évben a mini görögdinnyét május 10-én kezdték el betakarítani. Az árak a kezdetektől jónak tűntek 0,70-0,80 €/kg értékkel, de ezt a tendenciát a csonthéjas gyümölcsök piacra érkezése miatt nem lehetett fenntartani. Az árak most 0,20 és 0,25 € / kg között ingadoznak. A görögdinnye betakarítása szintén május közepén kezdődött. Az árak ismét eleinte kielégítőek voltak 0,60-0,70 €/kg-val, de most nem haladják meg a 0,25-0,30 € / kg-ot. A görögdinnye eladása idén 50%-kal esett vissza az előző évekhez képest. A sárgadinnye szezonja június elején indult, az árak 0,60 és 0,80 € / kg között változtak.

Görögország: rossz kezdet, de az export helyreállt

A görögdinnye szezonjának kezdetét jelentősen megzavarták a koronavírus okozta export korlátozások, a piac azonban helyreállt. Görögországnak áprilisban sikerült megdupláznia a görögdinnye exportját az előző évhez képest. Több, mint 44 000 tonnát exportáltak a közelmúltban, főbb rendeltetési helyek Németország, Lengyelország és Olaszország.

Törökország: az export megnégyszereződik ebben az évben

A szomszédos Görögországgal ellentétben az exportszezon is jó indulást mutatott. Április 25. és május 20. között 4000 tonna görögdinnye került szállításra, ami négyszer több, mint az előző év azonos időszakában. Az exportőrök elégedettek az Európában megnövekedett kereslettel. A dinnye export értéke szintén nőtt az előző évhez képest.

Kína: a déli többlet miatt alacsony a görögdinnye ára

Shanxi Jiangsu, Szecsuán, Hunan, Hubei régiókban folyamatos a betakarítás. Mint világvezető, már júniusban számszerűsíthető volumeneket értek el. Azonban a piaci árak általában május óta nagyon alacsonyak maradtak, talán most látszik némi javulás. Az alacsony árak oka főként a déli országrészekből jelentkező túlkínálat és a rossz időjárás volt. Jelenleg görögdinnyében a Meidu és a Kirin (8424) fajták a leggyakoribbak.

Észak-Amerika: a görögdinnye kínálata növekszik, a sárgadinnyéé csökken

Floridában a dinnye szélsőséges hőség és viharos időjárásnak volt kitéve, ami akadályozta a betakarítást, és szintén befolyásolta a dinnye minőségét. A szezon ez év elején kezdődött és mostanra nagyjából véget ért. Jelenleg elsősorban Grúziában növekszik a mennyiség. Kanadában a piaci mennyiségek alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában. A sárgadinnye nagy része az Egyesült Államok keleti partjáról származik. Kaliforniában nagyobb volumen várható ebben az évben. A görögdinnye iránti kereslet jó, de a régiótól függ. Kanadában a kereslet kevésbé erős az ország koronavírussal szembeni intézkedéseinek hatása miatt. Sok dinnye került volna a vendéglátóiparhoz, ez a piac egyelőre kiesik. Floridában a meleg időjárás miatt jó a kereslet, és az árak körülbelül 30% -kal magasabbak a normálnál. Eközben a kantalup és a honeydew sárgadinnyék helyzete teljesen más. Előbbi jelenleg Kaliforniából és Arizonából érhető el, utóbbi Mexikóból származik, de a mennyiség kevés. Azonban párhuzamosan a kereslet is mérsékelt. A kantalup dinnyék ára általában körülbelül 12,95 - 13 dollár, vagy akár kis mennyiségek mellett akár 15 dollár is, de az ár jelenleg méretétől függően 10,95 - 12,95 dollár körül van. A honeydew dinnye ára körülbelül 8-10 dollár, azonban jelenleg az látszik, hogy az elkövetkező hetekben a mennyiségek várhatóan tovább csökkennek.

Ausztrália: erősödő export

A termőterület csökkent, ugyanakkor az export már 2019-ben számottevően, 21 455 tonnára nőtt. Az ausztrál dinnye előnye, hogy egész évben kapható, a termelésük nagy része görögdinnyéből áll. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?