Komoly gondok vannak az európai spárgával: fogják a fejüket a termelők

Komoly gondok vannak az európai spárgával: fogják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. A legutóbbi összeállításban a spárga volt a fókuszban, és jól látszik, hogy Európa összes meghatározó spárgatermesztő országában akadnak gondok idén. Míg a németeknél az egész szezon nehézkes, addig a hollandoknál a jó belföldi kereslet vetekszik a szokásostól rosszabb exporttal, a spanyoloknál a szeszélyes tavaszi időjárás okozott durva terméskiesést, az olaszoknál pedig annyira visszaesett a kereslet, hogy 20 százalékkal csökkent a spárga ára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több országból érkező egybehangzó jelentések szerint nehezen indult az idei szezon a spárga számára. A tavaszi hűvös-hideg időjárás miatt csúszott az idénykezdet, ami több régióban is alacsonyabb hozamokkal párosult. Ráadásul a kereslet is visszaesett a koronavírus-járvány előtti időszak számaihoz viszonyítva, ami alacsonyabb felvásárlási árakat eredményezett. Ezt tetézte, hogy a hűvösebb időszakot követő felmelegedés hatására egyszerre robbant be a spárga ("összeértek az állományok"), ami további árnyomást helyezett a piacokra - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia: jó belföldi kereslet, de a szokásostól elmarad az export

Május végére a jó idő meghozta a kereslet bővülését. Különösen a hámozott spárga iránt nagy az igény, elsősorban a HORECA szektorban, de a kiskereskedelemben is bővül a fogyasztás. Ugyanakkor az exportőrök tapasztalatai szerint több országban, elsősorban Németországban a szokásosnál kisebb a kereslet a holland spárga iránt. Hollandiában a termelés a következő két-három hétben, azaz június közepéig még teljes erővel dübörög, azt követően viszont már sok lesz a letermett terület, erősen vissza fog esni a kínálat.

Németország: kihívásoktól terhes spárgaszezon az idei

Május közepén kezdett el dominálni a hazai termésű áru a piacon, de a kínálat Anyák Napját követően jelentősen meghaladta a keresletet, ezért egyes időszakokban a kereskedők is csökkentették felvásárlásaikat, néha igen drasztikus mértékben. Sokáig az importtételek okozták a túlkínálatot, de május végére világossá vált, hogy a belföldi termésű készleteket is alig lehet értékesíteni, ennek megfelelően az árak három hét alatt 20-ról 10 euró/kg körüli szintre süllyedtek. Vélhetően az egyik ok, hogy a HORECA szektor még mindig nem tud visszakapaszkodni a koronavírus-járvány előtti szintre: a szórványos pozitív példák mellett sok létesítmény meg sem tudja közelíteni korábbi forgalmát.

Elsősorban a zöld spárgával kapcsolatban merült fel az a probléma, hogy az élelmiszer-kiskereskedők főleg a külföldről származó olcsóbb árut forgalmazták. Az élelmiszerláncok marketingje is inkább a külföldről származó árukra koncentrált, például a jó minőségű olasz áruk esetében, de a zöld spárga tekintetében Spanyolország is komoly versenytársként említhető. A Hollandiából származó spárga iránti kereslet jelentősen csökkent Németországban, mivel a spanyol és más országokból származó áruk árai alulmúlják a holland termékekét. A német spárgaszezon lefutására jellemző éves dinamika, hogy az idény előre haladtával a belföldi spárga minősége egy kissé visszaesik, és ilyenkor tud belépni a piacra a holland áru. Idén azonban ez elmaradt, mert eleve későn indult a német szezon, így a holland spárgatermelők hangulata sem túl rózsás, akárcsak a német termesztőké. A zöld spárga iránti kereslet Németországban azonban eltörpül a fehér spárgáé mellett (bár meg kell jegyezni, hogy a zöld spárga forgalma nagyon dinamikusan nő). Ennek ellenére is középtávon arra lehet számítani, hogy sok termelő, különösen a kisebbek abba fogják hagyni a termesztést, és a nagyobbaknál is csökkenhet a terület. Ez több tényező együttes eredménye, de talán a legfontosabb, hogy míg a termelési költségek a több mint 25%-os béremelkedés miatt kilónként 1 euróval nőttek, addig a spárga piaci ára alacsonyabb, mint tavaly. Ezt tetézi a fogyasztás visszaesése, amelyben főleg az ukrán háború miatt kialakult infláció és az általános áremelkedés játszik főszerepet, a fogyasztók a nem létszükségletnek számító termékeken spórolnak, és ez a hatás a szamócánál is jelentkezik.

Franciaország: a túltelített piacon a direkt értékesítés és a koraiság jelent menekülő utat

Bár az idei termés nagy regionális eltéréseket mutatva 10-30%-kal kisebb a tavalyinál, a franciák mégis a makacsul alacsony kereslet problémájával küzdenek. A négy legnagyobb termesztőkörzet (Aquitánia, Dél-Kelet, Anjou és Elzász) közül mindegyik megszenvedte a kereslet mérséklődését, elsősorban azok, akik főleg exportra termelnek. A legkisebb visszaesést Elzászban tapasztalták, ahol sok kistermelő tevékenykedik, viszont a direkt értékesítési csatornák jól bejáratottak. Az országos jelentőségű nagybani piacokon (Rungis, Perpignan) komoly árcsökkenés volt tapasztalható, melynek fő oka a német, holland, belga és spanyol importáru megjelenése volt. Különösen rosszul érintette ez az organikus spárga termelőit, akik a kereslet csökkenése miatt a konvencionális termesztésű spárga áráért voltak kénytelen eladni árujukat - emiatt egyrészt nagy veszteségeket könyvelhettek el, másrészt tovább növelték az árualapot az amúgy is túltelített piacon. A fenti körülmények miatt több körzetben is májusban már abba fogják hagyni a munkát a termelők, Anjou környékén pedig a munkálatok befejezését május végére tervezik. Általánosságban azok a termelők jártak a legjobban, akik a szezon legkorábbi szakaszában jelentek meg árujukkal a piacon, mivel ők még el tudták kapni a Húsvét környékén mindig meglóduló fogyasztási hullámot.

Olaszország: 20%-kal csökkent a spárga ára a kereslet visszaesése miatt

Az olasz spárga szintén a szokásosnál később, a csizma sarkán található Apuliában csak közvetlenül Húsvét után jelent meg nagy mennyiségben a piacon, így szinte azonnal összeomlottak az árak. Gondok voltak a szervezettséggel is, mivel hiány volt 250 grammos műanyag tálcákból, csomagolóanyagból, ezért helyenként a termés 10-15%-át is a földeken hagyták. Május közepén némileg felélénkült a kereslet, de továbbra is igaz, hogy 20%-kal magasabb termelési költséggel 20%-kal a tavalyi ár alatt kellene értékesíteni a termést. Észak-Olaszországban, Trentino Alto Adige tartományban a tavalyinál 15%-kal nagyobb, jó minőségű termést takarítottak be, de Húsvét után itt is erősen csökkentek az árak.

Spanyolország: 30%-os terméscsökkenés a szeszélyes tavaszi időjárás miatt

Több korábbi cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy Spanyolországot nem hordozza tenyerén az időjárás a 2022-es idényben, a fagyok mellett esőzések, jég és viharok is sújtották a termelőket. Granadában, a legnagyobb spanyol termesztőkörzetben május végére befejeződik a zöldspárga szezonja, ami eleve két héttel később indult a szokásosnál (itt a változatosság kedvéért az aszály okozott gondokat). A tavaszi esőzések némileg enyhítettek a vízhiányon, de megmenteni már nem tudták a termést: 30%-kal kisebb termést takarítottak be a tavalyinál. Az árak május első hetéig igen kedvezőek voltak. Ekkor léptek piacra a többi európai országból származó termékek is, amitől papírforma szerint a spanyol árunak veszítenie kellett volna az árából. Mégis az történt, hogy mivel sok európai szintű kiskereskedő ragaszkodott a spanyol áruhoz, ez az árcsökkenés csak lassan, folyamatosan következett be. Normál körülmények között a derék hispánok június közepén szokták befejezni a szezont, idén azonban ez sokkal hamarabb, már május végén így lesz, mivel a Pireneusi-félszigeten uralkodó hőhullám jelentősen rontja az áru minőségét. A következő szezonra a spárgatermő terület csökkenése prognosztizálható, ami elsősorban az egyre kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzet következménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03