Négyféle növény ötszáz hektáron - Gazdaportré: Lajtos Lajos

Négyféle növény ötszáz hektáron - Gazdaportré: Lajtos Lajos

agrarszektor.hu
A Sárbogárdhoz tartozó Sárszentmiklóson élő gazda, Lajtos János nem azonnal a mezőgazdaságban kezdte a pályafutását. Középiskolában öntőnek tanult, majd bedolgozott az Iparművészeti Múzeumnak is, de ennél a "poros, zárt világnál" sokkal jobban érdekelte a műszaki pálya. Így 1984-re a gödöllői agráregyetemen mezőgazdasági gépészmérnöki oklevelet szerzett, és útja a sárbogárdi Kossuth Lajos Termelő Szövetkezetbe vezetett. Ott kisvártatva ő lett a műszaki vezető, vagyis ő felelt a téesz 8600 hektáros területének teljes gépészetéért.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elmondása szerint annyira rajongott a fejlett műszaki megoldásokért, hogy mint vezető is szívesen felült a gépekre. Nyolc évig dolgozott ebben a pozícióban, miközben lezajlott a rendszerváltás, és felajánlotta segítségét a szövetkezeti tulajdon kiadásában. Ez nem volt kis munka. A 8600 hektárnyi szövetkezeti földtulajdon ugyanis fele-fele arányban oszlott meg az úgynevezett kárpótlási jegyesek, valamint a részarány-tulajdonosok között, és a részarány-tulajdonosok esetében csaknem hétezer határozat született. 1992-re már tisztán látszott, hogy a közös tulajdonnak vége. Lajtos János ezért ismét a műszaki pálya felé fordult: használt haszongépjárművek műszaki újratervezésébe, illetve korszerűsítésébe vágott bele. Ezt a munkát egészen 2007-ig folyatta.

Az önálló gazdálkodást 1994-ben kezdte 60-70 hektáron, bérgépekkel és nagyrészt bérelt földeken. Mára körülbelül ötszáz hektáron nyújt teljes körű technológiai szolgáltatást - ebből 350 hektár családi érdekeltségű. Négy különböző haszonnövényt termeszt, repcét, búzát, napraforgót és kukoricát.

A fejlesztési terveiről elmondta, hogy egyebek közt egy új telephely kialakítására készül, gépszínnel és tárolókapacitással, egy régebbi telephelyet pedig - a környékbeli kisvállalkozók részére - üzleti célokra, ipari övezetszerűen alakítana át és hasznosítana. Mindezek működtetését - persze csak folyamatosan átadva - már szívesen bízná a fiára, Andrásra, aki 2017-ben nősült meg és örömmel át is veszi a családi gazdaság vezetését. Ő tanár ugyan, de ötéves kora óta a gazdaság közelében tölti minden szabadidejét és ahol tud, segít az édesapjának, hogy minél jobban beletanuljon a gazdálkodásba.

Lajtos János kapcsolata a Sárbogárd és Vidéke - később B3 - Takarékszövetkezettel 2003-ig nyúlik vissza: mivel az akkori bankja nem volt hajlandó finanszírozni egy beruházást, kénytelen volt váltani. Az együttműködés azóta is él, a gazdálkodó teljes megelégedésére. Most leginkább a területalapú támogatás előfinanszírozásában és forgóeszköz hitelkonstrukcióban érdekelt, de szeretné az Agrár Széchenyi Kártya által kínált, igen kedvező lehetőségeket is igénybe venni.

A Takarékkal fenntartott, régi, személyes kapcsolat nagyban segített a gazdaság sikeres működtetésében, és Lajtos János a jövőbeni beruházások megvalósításában is jelentős szerepet szán e pénzintézetnek. Sőt nemcsak igénybe veszi a pénzügyi szolgáltatásokat, hanem javaslatokat is tesz a továbbfejlesztésükre.

Az eredeti interjú a Takarékbank Agrárláz 2020 című kiadványában jelent meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?