Égetés helyett válaszd ezt: így szabadulhatsz meg a konyhai hulladéktól gazdaságosan

Égetés helyett válaszd ezt: így szabadulhatsz meg a konyhai hulladéktól gazdaságosan

agrarszektor.hu
A tiszta levegőért és a komposztálás népszerűsítéséért ismét Ne égess, komposztálj! őszi kampányt hirdet a környezetvédelmi küldetésű Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány. Az őszi kampány kiemelt elemei a III. Komposztáló szépségverseny és a JÖN Faültetési Nagykövet program lesznek.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ősz beálltával a lehulló levelek és kerti zöldhulladék problémáját sokan komposztálás helyett égetéssel oldják meg, amivel nem csak a saját, de a környezetükben élők egészségét is veszélyeztethetik. A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kampánya kimondottan az avarégetés súlyosan egészségkárosító országos problémájára hívja fel a figyelmet, illetve a komposztálás népszerűsítését tűzte ki célul, tudhattuk meg az alapítvány közleményéből.

Egy, az ebben az évben elfogadott törvénymódosítás szerint 2021. január 1-jétől országosan tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. A JÖN edukációs kampányának kiemelt célja, hogy felkészítse a lakosságot a komposztálás gyors és eredményes elsajátítására. Mindemellett az alapítvány a Faültetési Nagykövet programja alkalmával a lakosság bevonásával faültetési eseményeket szervez országszerte a tiszta levegő és a zöld környezet megőrzésére.

A JÖN minden évben megrendezésre kerülő kampányának programjába folyamatosan új és/vagy egyedi események, elemek kerülnek bevezetésre. Az idei Ne égess, komposztálj! kampány elemei a következők lesznek:

A kampány több különböző eseményeiről a hulladekvadasz.hu oldalán és a komPOSZTolok Facebook-oldalon lehet első ízben értesülni. A JÖN Alapítvány több, a témában érdekelt társadalmi szervezet csatlakozását is várja a kampányához, hogy minél szélesebb körben lehessen orvosolni ezt az országos problémát. Az országos kampány szeptember elsejével indul és egészen november végéig fog tartani.

A III. Komposztáló-szépségversenyre a JÖN Alapítvány szeptember 1-jétől október 31-ig várja a beérkező nevezéseket, ami után november 1-jével megkezdődik a verseny, Magyarország legszebb, leghasznosabb, legnagyobb, legtermékenyebb lakossági komposztáló díjáért. A beküldött nevezések, akkor válnak elfogadottá, ha a résztvevő a fenti linken megtalálható űrlapon minden mezőt megfelelően kitöltött. Az eredményhirdetés december 1-én az online felületen kerül kihirdetésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?