Ezt okozta az időjárás: érik a szamóca a kiskertekben Magyarországon

Ezt okozta az időjárás: érik a szamóca a kiskertekben Magyarországon

agrarszektor.hu
A múlt hét végi naposabb, szárazabb időjárás, amely kedvező lett volna a késésben lévő mezőgazdasági munkák felzárkóztatásához, nem sokáig tartott. A keddtől országszerte beállt ködös, párás, szitálásos idő miatt újra nedvesebb a még kint lévő kukorica. Jövő hétfőig ebben az időben nem is nagyon lesz változás, akkor érkezik egy frontrendszer, mely csapadékot és szelet is hoz, de komolyabb lehűlés nincs láthatáron. Számottevő napsütés majd csak keddtől-szerdától várható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előző egy hét során egy csapadékhullám érintette az ország egyes részeit, még múlt csütörtökön - írja a met.hu. A csapadék mennyisége akkor jellemzően 5 mm alatt alakult, csak a Duna-Tisza közének déli részén hullott 5-10 mm, míg az északnyugati országrész kimaradt ebből a hullámból. Azóta számottevő mennyiség nem fordult elő, csak ködszitálás fordult elő. Az elmúlt tíz nap során délnyugaton alig esett, arrafelé a legszikkadtabb a talaj fölső rétege, másfelé nagy területen még mindig sáros a felszín. A felső fél méteres talajréteg országszerte nedves, sokfelé telített, a mélyebb rétegekben főleg az Alföldön van még hiány. A csütörtöki csapadék elvonulása után száraz, napos, és napközben enyhe idő következett. A minimum hőmérséklet nulla fok körül alakult, többfelé gyenge fagyok is előfordultak, miközben napközben 10-15 fokig melegedett a levegő. Vasárnaptól éjjelente egyre nagyobb területen alakultak ki tartós, napközben is megmarad ködfoltok, majd keddtől az egész országot betakarta a köd és az alacsony rétegfelhőzet. A borult időben lecsökkent a napi hőingás, megszűntek az éjszakai fagyok, de napközben is csak 5-7 fok körül maradt a hőmérséklet.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az őszi mezőgazdasági munkákra kedvezőbb, napos, száraz idő a múlt hét végén nem sokáig tartott, a ködös, újra nyirkos, szitálásos idő újra nem ideális. A kukorica nagyobb része már a magtárakban, de bőven van még kint a határban is. Az utóbbi hetek csapadékos időjárása és a sáros talaj miatt sokáig nem lehetett a munkagépekkel a földekre menni és a magas páratartalom miatt a szemnedvesség is magasabb az optimálásnál. Az őszi búza vetését is akadályozta a sok eső, a korán vetett táblák azonban szépen fejlődnek, mint ahogy a gyomok is. A repce megerősödött, országszerte szép állapotban van. Érdekesség, hogy a múlt hét végéig tartó enyhe időben a kiskertekben helyenként újra érik a szamóca.

Az előttünk álló napokban hétfőig nem változik időjárásunk, legfeljebb néhol szakadozhat föl a felhőzet átmenetileg, de marad a borult, párás, helyenként ködös idő, időnként szitálással. A hőmérséklet alig változik, reggel többnyire 2-7, délben 5-9 Celsius fok valószínű. Hétfőn-kedden érkezik majd egy frontrendszer térségünkbe, mely kisöpri a Kárpát-medence alsó légrétegét kitöltő ködös levegőt. A front csapadékot is hoz, előre láthatólag többnyire 5-10 mm-t. A talaj tehát nem fog szikkadni, és a páratartalom is 90% fölött várható. A front elvonulása után, szerdán és csütörtökön már kisüt a nap, viszont megjelennek újra a gyenge fagyok, míg napközben jellemzően 10 fok körül várható a hőmérséklet.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?