Megérkezett az előrejelzés: a sár után most valami sokkal durvább jön a magyar földekre

Megérkezett az előrejelzés: a sár után most valami sokkal durvább jön a magyar földekre

agrarszektor.hu
Bár az elmúlt egy hét során az ország nagy részén nem sok csapadék hullott, inkább csak szitálás, illetve gyenge eső fordult elő, de a talajok nem sokat száradtak, szikkadtak, továbbra is igen sáros felszín nehezíti a mezőgazdasági munkákat a keleti országrészben, és a Dunántúlon is többfelé. Pénteken egy erős hidegfront vonul át fölöttünk, amely mögött átmenetileg igen hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, a hétvégén jelentős éjszakai lehűléseket okozva, de a felszín csak átmenetileg fagy meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A múlt hét második felében még folytatódott a megelőző napokhoz hasonló ködös, párás időjárás, többfelé szitálással, majd változást egy hétfőn átvonult hidegfront hozott - írja a met.hu. Bár a fronthoz kötődően csak a Dunántúl nyugati, délnyugati tájain hullott számottevő csapadék, de a légkör országszerte átkeveredett, és kedden északnyugat felől egyre nagyobb területen kisütött nap. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege már országszerte a sokéves átlag alatt alakul, de a nedves, az utóbbi időszakban sokfelé párás, ködös időben számottevően nem tudtak száradni, szikkadni a talajok. A felszín az ország keleti felén sokfelé sáros, néhol vízzel borított, a Dunántúlon jobb ennél a helyzet. Az alsóbb talajrétegek azonban az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén még jelentős mennyiségű nedvességet tudnak befogadni.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Hőmérséklet tekintetében meglehetősen enyhe időjárás jellemezte az elmúlt időszakot. Hétfőig kis napi hőingás mellett többnyire 6-10 fokig melegedett a levegő, és éjszakánként sem fagyott, majd keddtől megnőtt a napi hőingás, reggelente 5 fok alá hűlt a levegő, a középső országrészben gyenge fagyok is előfordultak, ugyanakkor napközben sokfelé 10 fok fölé melegedett a levegő.

A mezőgazdasági munkák számára kedvező időjárás csak kedden és szerdán fordult elő, és akkor sem mindenhol az országban. A jelentős októberi csapadék miatt számottevő késést szenvedett a kukorica betakarítása, és a novemberi nedves, párás, időjárás sem tett jót a szemnedvességnek, így még mindig vannak aratásra váró táblák. A sáros, néhol vízzel borított talajok az őszi gabonák vetését is sokfelé nehezítették. A már elvetett árpa illetve búza azonban szépen fejlődik, egységesen keltek, és már többnyire 1-3 leveles állapotúak az állományok. Szintén jó, jellemzően 6-8 leveles állapotban van az őszi káposztarepce is, a gyenge kelés után októberben megerősödött a növény.

Az előttünk álló egy hét során meglehetősen változékony, éjszakánként gyakran fagyos időre van kilátás. Csütörtök este északnyugat felől elérte térségünket egy hidegfront, ami 2-5 mm közötti csapadékot hozott magával, szombaton és vasárnap ugyanakkor többnyire napos, száraz időre van kilátás. A hidegfront mögött észak felől már péntek estétől egyre többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet, szombat reggelre pedig országszerte fagyok várhatók, 0 - -5 fokig hűl le a levegő, de a fagyzugos területeken ennél hidegebb is lesz. Vasárnap hajnaltól éjszakánként megjelennek a pára- és ködfoltok, melyek eleinte még mindenütt feloszlanak, de a hét közepétől egyre többfelé napközben is megmaradnak. Számottevő csapadék szombattól nem valószínű, hétfőn elszórtan lehet gyenge eső, zápor, a jövő hét közepétől pedig szitálásra lehet számítani. A reggeli fagyok mértéke és területi kiterjedése hétfőtől csökken, de továbbra is többfelé lehet 0 fok alatti hőmérsékletekre számítani az országban. Napközben jellemzően 3-8 fokig melegszik a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?