Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!
A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!
Regisztráljon most még EARLY BIRD áron!
Hazánkban legtöbbünk számára a citromfa inkább dekoráció, mintsem valódi szüretelésre termesztett haszonnövény, ettől függetlenül az ő gondozására is ugyanolyan figyelmet kell fordítanunk, mint bármelyik másik gyümölcsfáéra. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogyan történik a citromfa metszése ősszel egyszerűen, hogy a citromfa egészséges maradjon, koronája pedig a megfelelő formát öltse fel.
A citromfa igényei, gondozása
A citromfa egy örökzöld, mediterrán fafajta, gyümölcse a citrom, amelyet az ember már az időszámításunk előtti évszázadok óta termeszt. Termelése leginkább a Dél-Európai országokra jellemző (Görögország, Spanyolország, Olaszország), ahol a citromfa szabadföldben is tartható, könnyedén áttelel és elérheti az akár 6 méteres magasságot. is. A citromfát nem csak gyümölcséért kedvelik: ötszirmú, fehér virágai illatosak, üde, vidám hangulatot hoznak balkonunkra.
Magyarországon a citromfát mindenképpen dézsába ültessük; tartsuk a teraszon, erkélyen, ugyanis zárt térben kell teleltetnünk a fagyos magyar telek miatt. A citromfa a kötöttebb talajt szereti, nyáron rendszeresen öntözzük, talaját tartsuk mindig nedvesen; trágyázhatjuk is. Teleltetés közben elég egy héten egyszer gondoskodnunk vízellátásáról. Minden évszakban tartózkodjunk a citromfa túlöntözésétől, ugyanis a növény a pangó vízben tönkremegy. A kis citromfákat évente, a nagyobbakat 2-3 évente ültessük át nagyobb cserépbe.
A citromfa kényes a teleltetésre: lehetőleg 6-8°-os, ablakos helyiségben tartsuk, a hőmérséklet semmi esetre se haladja meg a 15°-ot. Előfordulhat téli levélhullás, ami egy természetes folyamat, ám ha a citromfát nem éri elég fény, akár teljesen fel is kopaszodhat. Ezesetben se ijedjünk meg, ne dobjuk ki a növényt, mert él, a citromfa tavasszal újra ki fog hajtani. A citromfa szaporítható a citrom magjáról és a citromfa dugványairól is, ám mindkettő hosszadalmas folyamat.
A citromfa metszése
A citromfa koronája egész évben metszhető, alakítható. A folyamat több célt is szolgál, amelyek a citromfa koronaalakítása, a citromfa fenntartása és a lehető legjobb virág- és terméshozam kialakítása. Nézzük, hogyan történik a citromfa metszése a céljától függően!
1. A citromfa koronaalakító metszése
A fiatal citromfa metszése hasonlít a hazai gyümölcsfák karbantartására: vizsgáljuk meg a kis citromfa koronáját és döntsük el, hogy sudaras vagy üreges koronát szeretnénk kialakítani belőle, melyikre alkalmasabb az ágak elrendezése. A legtöbb citrusféle, így a citrom is általában rendelkezik egy főhajtással: ez lesz a sudár, ezen kívül válasszunk ki még 3-4, nem túl meredeket növő, erős oldalhajtást, amelyekből a főágak lesznek. A többi ágacskát metsszük le. Az oldalágak utolsó harmadát szintén metsszük le, lehetőleg egy külső hajtású rügy mögött, hogy szépen fejlődhessen. Ha az oldalágak túl meredekek, az ágak végére köthetünk egy-egy kis súlyt, mint a körtefa esetében.
2. A citromfa fenntartó metszése
A citromfa sajátossága, hogy magától jól fenntartható koronát fejleszt. A citromfa metszése során a későbbi években csak a nagyon kedvezőtlen növésű (pl. keresztben növő) ágacskákat távolítsuk el, emellett még szellősíthetünk, ha túl sűrűnek találjuk a koronát.
3. Szüret utáni metszés
Ha a citromfa citromjai beértek és leszüreteltük őket, azokat az ágakat, amelyeken a citrom volt, metsszük vissza a felére, ennek köszönhetően a fa új termőrészeket fejleszt a helyén és még több gyümölcsünk lesz.
4. A citromfa ifjító metszése
Az öreg citromfa jellegzetessége, hogy a fa felkopaszodik: ekkor a citromfa ifjítása szükséges, ami a letermett területek lemetszéséből áll. Fontos, hogy a citromfa metszése során a főágakat tartsuk meg, ugyanis az azon létrehozott friss metszésekből nőnek majd ki az új, termőképes hajtások. A citromfa új hajtásai közül csak a legerősebbeket hagyjuk meg a következő évre, amelyek már virágozni is fognak.
5. A citromfa metszése tavasszal: "tavaszi nagytakarítás"
Annak ellenére, hogy a citromfa koronája egész évben metszhető, érdemes egy kora tavaszi metszést beidőzítenünk februárral, március elejére, amikor rendbe rakjuk a fát a szezonra. Ilyenkor kesztyű használatával, lefertőtlenített eszközökkel keressük meg a citromfa beteg részeit és távolítsuk el azokat. Ügyeljünk a fa védelmére, ugyanis a citrom érzékeny a sérülésekre! Ha egy nagyobb ág eltávolítását tervezzük, például ifjításkor, érdemes azt több részletben elvégeznünk, nehogy az ág letörjen és a kéreg megsérüljön. A citromfa metszése során a magasság- és a koronatérfogat-szabályozás egyaránt fontos, ám a citromfa egyharmadánál több zöldanyagot ne távolítsunk el egy szezonban!
6. A citromfa metszése ősszel: teleltetésre készülődve
A citromfa metszése ősszel is fontos feladat, habár ekkorra nagyobb koronaalakítást már ne tervezzünk! A citromfa teleltetése előtt vizsgáljuk át a koronát: metsszük vissza a letermett részeket és a betegnek tűnő területeket távolítsuk el. Előre megtervezhetjük a korona következő évi alakítását is.
A citromfa metszése videó segítségével
A citromfa metszése ugyanúgy, mint más gyümölcsfák esetében, a kezdők számára nem egyszerű gyakorlat, emiatt azt javasoljuk, hogy a citromfa metszése video segítségével történjen legelőször, sőt, akár a második-harmadik évben is.