A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

agrarszektor.hu
A citromfa metszése videó segítségével könnyű feladat: így történik a citromfa metszése ősszel, tavasszal. A citromfa metszése képekben, hogy könnyű és érthető legyen mindenkinek!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hazánkban legtöbbünk számára a citromfa inkább dekoráció, mintsem valódi szüretelésre termesztett haszonnövény, ettől függetlenül az ő gondozására is ugyanolyan figyelmet kell fordítanunk, mint bármelyik másik gyümölcsfáéra. Cikkünkben elmagyarázzuk, hogyan történik a citromfa metszése ősszel egyszerűen, hogy a citromfa egészséges maradjon, koronája pedig a megfelelő formát öltse fel.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

A citromfa igényei, gondozása

A citromfa egy örökzöld, mediterrán fafajta, gyümölcse a citrom, amelyet az ember már az időszámításunk előtti évszázadok óta termeszt. Termelése leginkább a Dél-Európai országokra jellemző (Görögország, Spanyolország, Olaszország), ahol a citromfa szabadföldben is tartható, könnyedén áttelel és elérheti az akár 6 méteres magasságot. is. A citromfát nem csak gyümölcséért kedvelik: ötszirmú, fehér virágai illatosak, üde, vidám hangulatot hoznak balkonunkra.

Magyarországon a citromfát mindenképpen dézsába ültessük; tartsuk a teraszon, erkélyen, ugyanis zárt térben kell teleltetnünk a fagyos magyar telek miatt. A citromfa a kötöttebb talajt szereti, nyáron rendszeresen öntözzük, talaját tartsuk mindig nedvesen; trágyázhatjuk is. Teleltetés közben elég egy héten egyszer gondoskodnunk vízellátásáról. Minden évszakban tartózkodjunk a citromfa túlöntözésétől, ugyanis a növény a pangó vízben tönkremegy. A kis citromfákat évente, a nagyobbakat 2-3 évente ültessük át nagyobb cserépbe.

A citromfa kényes a teleltetésre: lehetőleg 6-8°-os, ablakos helyiségben tartsuk, a hőmérséklet semmi esetre se haladja meg a 15°-ot. Előfordulhat téli levélhullás, ami egy természetes folyamat, ám ha a citromfát nem éri elég fény, akár teljesen fel is kopaszodhat. Ezesetben se ijedjünk meg, ne dobjuk ki a növényt, mert él, a citromfa tavasszal újra ki fog hajtani. A citromfa szaporítható a citrom magjáról és a citromfa dugványairól is, ám mindkettő hosszadalmas folyamat.

A citromfa metszése

A citromfa koronája egész évben metszhető, alakítható. A folyamat több célt is szolgál, amelyek a citromfa koronaalakítása, a citromfa fenntartása és a lehető legjobb virág- és terméshozam kialakítása. Nézzük, hogyan történik a citromfa metszése a céljától függően!

1. A citromfa koronaalakító metszése

A fiatal citromfa metszése hasonlít a hazai gyümölcsfák karbantartására: vizsgáljuk meg a kis citromfa koronáját és döntsük el, hogy sudaras vagy üreges koronát szeretnénk kialakítani belőle, melyikre alkalmasabb az ágak elrendezése. A legtöbb citrusféle, így a citrom is általában rendelkezik egy főhajtással: ez lesz a sudár, ezen kívül válasszunk ki még 3-4, nem túl meredeket növő, erős oldalhajtást, amelyekből a főágak lesznek. A többi ágacskát metsszük le. Az oldalágak utolsó harmadát szintén metsszük le, lehetőleg egy külső hajtású rügy mögött, hogy szépen fejlődhessen. Ha az oldalágak túl meredekek, az ágak végére köthetünk egy-egy kis súlyt, mint a körtefa esetében.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

2. A citromfa fenntartó metszése

A citromfa sajátossága, hogy magától jól fenntartható koronát fejleszt. A citromfa metszése során a későbbi években csak a nagyon kedvezőtlen növésű (pl. keresztben növő) ágacskákat távolítsuk el, emellett még szellősíthetünk, ha túl sűrűnek találjuk a koronát.

3. Szüret utáni metszés

Ha a citromfa citromjai beértek és leszüreteltük őket, azokat az ágakat, amelyeken a citrom volt, metsszük vissza a felére, ennek köszönhetően a fa új termőrészeket fejleszt a helyén és még több gyümölcsünk lesz.

4. A citromfa ifjító metszése

Az öreg citromfa jellegzetessége, hogy a fa felkopaszodik: ekkor a citromfa ifjítása szükséges, ami a letermett területek lemetszéséből áll. Fontos, hogy a citromfa metszése során a főágakat tartsuk meg, ugyanis az azon létrehozott friss metszésekből nőnek majd ki az új, termőképes hajtások. A citromfa új hajtásai közül csak a legerősebbeket hagyjuk meg a következő évre, amelyek már virágozni is fognak.

A citromfa metszése képekben: így történik a citromfa metszése ősszel és tavasszal

5. A citromfa metszése tavasszal: "tavaszi nagytakarítás"

Annak ellenére, hogy a citromfa koronája egész évben metszhető, érdemes egy kora tavaszi metszést beidőzítenünk februárral, március elejére, amikor rendbe rakjuk a fát a szezonra. Ilyenkor kesztyű használatával, lefertőtlenített eszközökkel keressük meg a citromfa beteg részeit és távolítsuk el azokat. Ügyeljünk a fa védelmére, ugyanis a citrom érzékeny a sérülésekre! Ha egy nagyobb ág eltávolítását tervezzük, például ifjításkor, érdemes azt több részletben elvégeznünk, nehogy az ág letörjen és a kéreg megsérüljön. A citromfa metszése során a magasság- és a koronatérfogat-szabályozás egyaránt fontos, ám a citromfa egyharmadánál több zöldanyagot ne távolítsunk el egy szezonban!

6. A citromfa metszése ősszel: teleltetésre készülődve

A citromfa metszése ősszel is fontos feladat, habár ekkorra nagyobb koronaalakítást már ne tervezzünk! A citromfa teleltetése előtt vizsgáljuk át a koronát: metsszük vissza a letermett részeket és a betegnek tűnő területeket távolítsuk el. Előre megtervezhetjük a korona következő évi alakítását is.

A citromfa metszése videó segítségével

A citromfa metszése ugyanúgy, mint más gyümölcsfák esetében, a kezdők számára nem egyszerű gyakorlat, emiatt azt javasoljuk, hogy a citromfa metszése video segítségével történjen legelőször, sőt, akár a második-harmadik évben is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13