2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Bámulatos eredmény: taroltak a hibridek az amerikai kukorica termésversenyen

agrarszektor.hu
A Pioneer® hibridkukoricát vető gazdák nyerték a legtöbb díjat az amerikai NCGA kukorica termésversenyén. Az Egyesült Államok betakarítási eredményeinek tükrében a Corteva hibridkukoricái stabil hozamelőnyt mutatnak a verseny egészében, tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

December 14-én hirdették ki az egyesült államokbeli Kukoricatermesztők Nemzeti Szövetsége (National Corn Growers Association - NCGA) által meghirdetett Kukorica termésverseny nyerteseit. Az első díjakat azok a gazdák vitték el, akik a Corteva hibridkukoricáját vetették: 13 országos és 219 tagállami szintű díjat nyertek. A nyertesek közül is kiemelkedett Don Stall a Michigan állambeli Charlotte-ból, aki mindent egybevetve a legmagasabb termést érte el 476 véka/hold hozammal (ez kukorica esetében 29.88 tonna/hektárnak felel meg). Ez volt a negyedik egymást követő év, amikor ilyen termék segítségével érték el ezt a címet. A Corteva hibridkukoricáját termesztő gazdák összesen 41 államban értek el első vagy második helyezést.

Judd O'Connor, a Corteva Agriscience egyesült államokbeli kereskedelmi üzletágának elnöke gratulált az NCGA Kukoricahozam-verseny valamennyi győztesének, akik közül sokan számtalan kihívással néztek szembe, hiszen valamennyiüknek a globális járvány körülményei között kellett teljesíteniük. A szakember szerint a verseny eredményei azt tükrözik, amit az idei betakarításkor is tapasztaltak, hogy a legnépszerűbb hibridkukoricák a versenyben részt vevő farmok többségében győztesként szerepeltek, átlagosan 4 véka/hold (negyed tonna/hektár) hozamelőnnyel, ezzel is hozzásegítve a gazdálkodókat ahhoz, hogy nyerjenek, és ami még fontosabb, hogy elérjék a gazdálkodással kapcsolatos céljaikat.

Annak ellenére, hogy a gazdák számos régióban küzdöttek a rendkívüli körülményekkel, például a szárazsággal, a szélviharokkal és a hurrikánokkal, még így is figyelemre méltó hozamokról tudtak beszámolni a betakarítási eredmények összesítésekor. A változatos vetőmagválasztékkal, amelyet különféle körülményekre nemesítettek, Corteva hibridkukoricái kivételesen jól teljesítettek a versenyen, ugyanis több mint 203 különböző hibrid termék szerepelt országos és tagállami szinten a győztesek között.

Judd O'Connor szerint a mostani gazdálkodók számára sajnos nem idegenek a rendkívüli események és természeti csapások, de igazán lenyűgöző azt látni, hogy ennek ellenére évről évre a legjobb hozamokat érik el az intenzív gazdálkodási módszerek és a kategóriájukban legjobb vetőmagok együttes eredményeként. A gazdák bízhatnak abban, hogy a Corteva a legjobb hibrideket kínálja céljaik eléréséhez és a gazdaságuk jövedelmének növeléséhez, hiszen ezekkel a hibridekkel több kukoricát takaríthatnak be földjeikről.

Az Egyesült Államok gazdái minden évben részt vehetnek az NCGA Kukoricahozam-versenyén. Arra tervezték, hogy bemutassa a modern hibridek genetikai terméspotenciálját, és lehetőséget adjon arra, hogy a gazdák tanulhassanak egymástól. A farmerek hat kategóriában versenyeznek, ezek a következők: öntözés nélküli (A és AA); no-till/strip-till (azaz talajművelés nélküli / sorközműveléses) öntözés nélküli (A és AA); öntözött, valamint az öntözött no-till/strip-till kategória. Az öntözés nélküli AA kukorica kategóriában a középnyugati termelők versenyeznek, azaz Wisconsin, Ohio, Missouri, Minnesota, Iowa, Indiana és Illinois államok gazdálkodói. Az öntözés nélküli A osztályban a felsorolt középnyugati államokon kívül valamennyi kontinentális tagállam gazdái versenyezhetnek. Az országos és a tagállami győztesek névsora, az elért hozamok és a hibridek neve az alábbi oldalon található meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?