Rajonganak ezekért a különleges magyar paradicsomfajtákért az emberek

agrarszektor.hu
Február végén rendezték meg az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. Ez a non-profit kezdeményezés 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A programban az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsompalántái a megmérettetésen az 5. helyen végeztek - derült ki az ÖMKi közleményéből.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Február 25-én, online közvetítés formájában került sor az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelölés kategóriák nélkül történt, ennek köszönhetően nagyon változatos kezdeményezéseket ismerhetett meg a nagyközönség a kampány néhány hete alatt. A jelöltek közül közönségszavazatok alapján díjazták az első 10 helyezettet, a Highlights of Hungary csapatának kedvencét, valamint további négy jelölt a Forbes, KPMG, Glamour és a Fiatalokért felelős helyettes államtitkárság által adott különdíjat is átvehetett.

A két abszolút győztes a legtöbb közönségszavazatot kapott Országos Mentőszolgálat lett, valamint a Highlights csapata által kiválasztott Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere, aki a településen és annak vonzáskörzetében többek között uborkatermesztési programmal segíti a szegény családok felzárkóztatását. Az ÖMKi tájfajta paradicsomai az 5. helyen végeztek. Kezdeményezésüket Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlotta, aki tavaly nyáron ismerkedett meg a tájfajta paradicsomokkal. A jelöléssel, és az ÖMKi minden várakozását felülmúló díjazással az intézet több éves munkájának gyümölcse (paradicsoma) érett be.

Az ÖMKi 2012-ben indult tájfajta paradicsom kísérleteit követően a termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat először 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel pedig immár harmadik éve országos áruházlánc segíti ezeknek a tájfajtáknák a visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint az egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet a kutatásaik témájára - ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően immár 20 ezer tájfajta palánta lesz reményeik szerint sikeres közvetítője a kutatóintézet mondanivalójának. Láthatóvá és érthetővé teszik a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk az ÖMKi fel tudja hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával az emberek nemcsak az egészségükért, de a környezetért is tesznek. A tájfajtákról és azok jelentőségéről ezen a linken található bővebb információ.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?