Rajonganak ezekért a különleges magyar paradicsomfajtákért az emberek

Rajonganak ezekért a különleges magyar paradicsomfajtákért az emberek

agrarszektor.hu
Február végén rendezték meg az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. Ez a non-profit kezdeményezés 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A programban az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta paradicsompalántái a megmérettetésen az 5. helyen végeztek - derült ki az ÖMKi közleményéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Február 25-én, online közvetítés formájában került sor az idei Highlights of Hungary ünnepélyes díjátadójára. A Highlights of Hungary egy olyan non-profit kezdeményezés, amely 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. A program lényegét a hozzá társított szlogen fejezi ki leginkább: az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS! hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelölés kategóriák nélkül történt, ennek köszönhetően nagyon változatos kezdeményezéseket ismerhetett meg a nagyközönség a kampány néhány hete alatt. A jelöltek közül közönségszavazatok alapján díjazták az első 10 helyezettet, a Highlights of Hungary csapatának kedvencét, valamint további négy jelölt a Forbes, KPMG, Glamour és a Fiatalokért felelős helyettes államtitkárság által adott különdíjat is átvehetett.

A két abszolút győztes a legtöbb közönségszavazatot kapott Országos Mentőszolgálat lett, valamint a Highlights csapata által kiválasztott Gulácsi Erika, Szalatnak polgármestere, aki a településen és annak vonzáskörzetében többek között uborkatermesztési programmal segíti a szegény családok felzárkóztatását. Az ÖMKi tájfajta paradicsomai az 5. helyen végeztek. Kezdeményezésüket Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfje ajánlotta, aki tavaly nyáron ismerkedett meg a tájfajta paradicsomokkal. A jelöléssel, és az ÖMKi minden várakozását felülmúló díjazással az intézet több éves munkájának gyümölcse (paradicsoma) érett be.

Az ÖMKi 2012-ben indult tájfajta paradicsom kísérleteit követően a termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt tájfajtákat először 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták meg a világnak. A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel pedig immár harmadik éve országos áruházlánc segíti ezeknek a tájfajtáknák a visszavezetését a kertekbe. A cél sokkal több volt, mint az egyszerű értékesítés. A termékpálya felállítása az ÖMKi, mint kutatóintézet esetében a szakmai eredmények közvetlen eljuttatását jelenti a nagyközönség felé, kézzel fogható, nevelhető, sőt, ha minden jól megy, fogyasztható formában, ezzel is felhívva a figyelmet a kutatásaik témájára - ez esetben a tájfajta biotermékek jelentőségére.

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően immár 20 ezer tájfajta palánta lesz reményeik szerint sikeres közvetítője a kutatóintézet mondanivalójának. Láthatóvá és érthetővé teszik a biológiai sokféleség szépségét, fontosságát és jelentőségét a hétköznapokban is. Általuk az ÖMKi fel tudja hívni a figyelmet a fenntartható mezőgazdaság, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére. Hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával az emberek nemcsak az egészségükért, de a környezetért is tesznek. A tájfajtákról és azok jelentőségéről ezen a linken található bővebb információ.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?