Új őrület hódít Magyarországon: egyre többen ültetnek ilyen növényeket

Új őrület hódít Magyarországon: egyre többen ültetnek ilyen növényeket

agrarszektor.hu
A biodiverzitás megőrzésének fontosságáról egyre gyakrabban hallunk, de azt talán kevesen tudják, hogy mi magunk is sokat tehetünk közvetlen környezetünk biológiai változatosságának megóvásáért és fenntartásáért. Még akkor is, ha csak egy kiskertben, vagy akár a teraszunkon kertészkedünk. A háztáji művelés során ugyanis rajtunk múlik, mennyi teret adunk az élővilágnak: a beporzóknak, a talajéletnek, vagy éppen a termesztett növények sokszínűségének. Az agrár-sokszínűséghez és a jeles naphoz kapcsolódva az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Föld napján hirdette meg, hogy immáron ötödik alkalommal, újra kaphatóak lesznek a különleges tájfajta paradicsompalánták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének beszámolója alapján 200, az ipari élelmiszertermelésre használt növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ráadásul tovább súlyosbodik azáltal, hogy ezek a kultúrnövények, a genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben - derült ki az ÖMKi közleményéből.

A tájfajták, amelyek természetes és emberi szelekció útján, hosszú idő alatt létrejött, változatos növényfajták, sokszínűségüknek köszönhetően kiemelkedő alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, ezáltal ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival szemben. Ültetésük nemcsak a fenntartható mezőgazdasághoz járul hozzá, de segíti agrárörökségünk megőrzését is a kiskertekben. A tájfajta paradicsomok különleges zamata pedig új ízt hoz a mindennapi étkezésünkbe és a paradicsomos ételeket olyannyira kedvelő magyar gasztronómiába.

Nevelj te is tájfajtát!

Évről évre nagy sikert arat az ÖMKi tájfajta paradicsompalánta akciója, amely idén ismét egy országos üzletlánc együttműködésével valósul meg. A kutatóintézet több mint öt évig vizsgálta, hogy a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban (közismert nevén a tápiószelei génbankban) fenntartott, mintegy 40 tájfajta paradicsomból melyek az ökológiai módszerekkel legjobban termeszthetők, legjobban alkalmazkodók, amelyek egyúttal visszahozzák a változatosságot táplálkozásunkba és kertjeinkbe. 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében indították el a tájfajta paradicsomok népszerűsítését, ami két évre rá, már országos akcióvá nőtte ki magát. Az akció azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mindezt jól mutatja, hogy 2021-ben az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) a kezdeményezés elnyerte a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést, ugyanebben az évben a Highlights of Hungary versenyen pedig az ötödik helyezést érték el e különleges magyar tájfajták.

Kutatásaik eredményeképp most ismét lehetősége lesz minden lelkes kertésznek, hogy megvásárolja a bio körülmények között nevelt palántákat és egy kis újdonságot csempésszen mind a kertbe, mind a konyhaasztalra. A Cegléd, Fadd, Máriapócs és Tolna paradicsom tájfajták elültetésével és gondozásával nemcsak a saját egészségünkért teszünk, de a kiskerti gazdálkodás színesítésével a környezetünk biodiverzitását, azaz változatosságát is növeljük. A palánták öko minősítése pedig garantálja, hogy szintetikus növényvédőszerektől és műtrágyáktól mentesen nevelkedtek, és ezzel a termesztési módszerrel hosszútávon járulnak hozzá egészségünk és környezetünk védelméhez.

Az öko-palánták május elejétől országosan kerülnek kereskedelmi forgalomba: a május 4, 11. és 18-i időpontokat érdemes megjegyezni, mert a fiatal növények - a tapasztalatok alapján - igen gyorsan gazdára találnak. Az áruházlánc számára, csakúgy, mint tavaly, idén is 24 ezer palántát szállít az ÖMKi partnere, az ecseri Gyöngyszem Biogazdaság, ezúttal három részletben.

Öko a kertben, öko az asztalon

A fenntartható élelmiszertermelés, a biodiverzitás megőrzése és fokozása az agráriumban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet által a gyakorlatban is támogatott célok. Ahogy Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője is mondta,

bár kutatómunkánk során elsősorban a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereket, profi termelőket szólítjuk meg, a fenntartható élelmiszertermelés támogatásában és népszerűsítésében a kiskertes gazdálkodóknak is jelentős szerepe van. Ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy évről-évre eljussanak az ország minden pontjára a tájfajta paradicsompalántáink, és általuk minél szélesebb körben megismertessük az ökológiai gazdálkodás fontosságát, és a friss öko-termények utánozhatatlan ízét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?