Nem árt odafigyelni: ezeket mindenképp érdemes meglépni zöldítéskor

Nem árt odafigyelni: ezeket mindenképp érdemes meglépni zöldítéskor

agrarszektor.hu
Az Európai Unió kiemelt célkitűzései között szerepel a fenntartható mezőgazdasági termelés kialakítása, melynek szerves részét képezik a zöldtrágya növények.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A zöldtrágya magkeverékek kiválasztásakor is figyelembe kell venni az integrált növényvédelem alapelveit, elsőként tehát meg kell határozni, hogy mi a zöldtrágyázás célja - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ez azért is fontos, mert a gyakorlatban még mindig lehet találkozni azzal a jelenséggel, hogy egyhangú magkeverékek kerülnek a területekre, ezzel lehetőséget biztosítva a rovarkártevők felszaporodására, amely később a kultúrnövénynél jelentkezik problémaként. A méhek védelmére is érdemes odafigyelni, ráadásul egyre több kampány is hangsúlyozza ezt. De mit tehetnek a termelők a méhek védelme érdekében azon kívül, hogy betartják a növényvédelmi szabályokat?

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Választhatunk hosszan virágzó zöldtrágya keverékeket, melyekkel méhlegelőket tudunk létrehozni a hasznos beporzó rovarok számára. Kiváló komponensek lehetnek a pillangós növények, melyek közül egyre népszerűbb a bíborhere. Mindenki számára feltűnhetnek az egész országban megjelenő gyönyörű bíborhere mezők. Szőrözöttsége miatt a növény takarmányozási célra kevésbé alkalmas, főleg magtermesztésre és zöldtrágya célból termesztjük. Kiváló elővetemény, gyenge talajokon is jól termeszthető, rövid tenyészidejű egyéves növény. Viszont a termőhely kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a talajvízre érzékeny, így ezeken a területeken kerüljük a termesztését.

Másik kedvelt pillangós komponens az alexandriai here. A legtöbb méhlegelő keverék alkotóeleme, mivel a legtöbb herefélével szemben nyár végi-őszi fejlődése erőteljesebb, így a korán vetett takarónövény keverékek remek pillangósvirágú összetevője. A pillangós növények között az alexandriai here a legkevésbé hidegtűrő, tavaszra elfagy, biztosítva ezzel a megfelelő környezetet a következő kultúrnövény számára.

Forrás: MTI/Varga György

A pillangósok legismertebb jellemzője, hogy 120-140 kg/ha nitrogén megkötésére képesek, illetve gátolják a nitrátkimosódást, így a pillangósok a zöldtrágya keverékek kihagyhatatlan komponenseinek tekinthetők. A nitrogénmegkötő, talajjavító és gyomelnyomó tulajdonságai mellett a már említett méhlegelő komponensként betöltött jelentős szerepük is jelentős.

A facélia, vagy más néven mézontófű kiváló méztermelő képességének köszönhetően kétségkívül kiérdemelte hangzatos nevét. A méhek szívesen látogatják a szemet gyönyörködtető lilás facélia mezőket. Emellett kiváló zöldtrágya komponens, a környezeti hatásokkal szemben jól ellenálló növény, szinte az egész ország területén termeszthető. Amennyiben vetőmag célra termeszthetjük, figyeljünk oda arra, hogy gyommentes területet válasszunk számára, mivel a facéliai kezdeti fejlődése lassú, viszont később jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik. Ne feledkezzünk meg fonálféreg-gyérítő hatásáról sem. Különösen a cukorrépának, burgonyának, kertészeti kultúráknak kedvező előveteménye, de valamennyi utóvetemény meghálálja a zöldtrágyázást.

A pohánka kevésbé ismert növény, pedig a zöldtrágya keverékek kiváló összetevője. 100-140 napot igényel a mag beérleléséhez, 60 napot a zöldtömeg kifejlesztéséhez, így kedvelt összetevőjévé válhat a zöldítő magkeverékeknek is. Fontos kiemelni, hogy a pohánkának nincs közös kártevője a legtöbb termesztett kultúrnövénnyel. A talaj minőségére nem igényes, így a legtöbb területen sikerrel termeszthető. Viszonylag gyorsan, vetés után egy-másfél hónapon belül virágzik, 30 napon keresztül méhlegelőt biztosítva a beporzók számára. A pohánka agresszív növény, magja évekig életképes a talajban, ezért figyeljünk arra, hogy beforgassuk, mielőtt magot érlelne. Ha elhanyagoljuk, megnehezítheti a terület gyommentesen tartását.

A felsoroltakon kívül még számos jó tulajdonságokkal rendelkező növények állnak rendelkezésre a zöldtrágya keverékekben. Érdemes bátran kísérletezni velük annak érdekében, hogy mi is tegyünk egy lépést a fenntartható mezőgazdasági termeléshez vezető úton.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58