A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

agrarszektor.hu
Konténeres díszfák, alacsony növésű díszfák és törpe díszfák, amik minden kertet széppé varázsolnak. Tudd meg, a díszfák metszése mikor történjen, mi a díszfa előnye, hátránya!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Régóta szeretnéd felékesíteni kertedet egy igazán egyedi és emlékezetes dísznövénnyel? Kicsi a kert vagy az előkert, így csak korlátozott tér áll rendelkezésedre? Ezek a díszfák képesek bármilyen apró kertet igazi ékszerdobozzá varázsolni, mesés hangulatot teremtve otthonunkban! Cikkünkben a díszfák vásárlása, a díszfa ültetés és a díszfa gondozás témakörével foglalkozunk. Eláruljuk, hogyan történik a díszfa gondozása és a díszfák metszése mikor, milyen évszakban aktuális feladat. Különleges bánásmódot érdemelnek a díszfák, vagy kezeljük őket ugyanúgy, mint bármilyen más fafélét?

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A díszfákról általánosságban

A díszfák rendeltetése a kert díszítése, éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk számukra a megfelelő helyet, ahol el tudják érni eredeti formájukat. A nagy mennyiségben, egyszerűen hozzáférhető konténeres díszfák megjelenése óta lehetőségünk van szinte bármilyen díszfa félét elültetni a kertünkben - persze, ha a díszfa jól érzi magát az adott térség klímájában. Sajnos Magyarországon a trópusi pálmafák a hideg teleket nem élnék túl, így maradnunk kell a mérsékelt övi vagy mediterrán jellegű díszfák ültetésénél.

A díszfák ültetése során figyeljünk oda arra, hogy a díszfa kinézete, színvilága illik-e a kertünk stílusába: ha például nyáron a teraszunkon csupa mediterrán növényt, például leandert vagy sivatagi rózsát tartunk, célszerű a kertünkbe selyemakácot vagy fügét választani - utóbbi díszfa nem csak dekoratív, hanem egész nyáron friss, finom gyümölcsöt is ad. Kísérjük figyelemmel a díszfa életciklusát és az annak megfelelő színeket is: egyes díszfák csak ősszel, lombhullatás előtt érik el a különleges színeket, az év nagyobb részében átlagos, üde zöld színben pompáznak.

Amikor kiválasztunk egy díszfát, mindenképpen gondoljunk arra, hogy egyes fajok nem virágoznak sokáig, lehetséges, hogy a színes virágok, amelyek annyira egyedivé, egzotikussá teszik a növényt, néhány nap, vagy jobb esetben 1-2 hét alatt el fognak hervadni - itt jönnek a képbe a díszfák hátrányos tulajdonságai. A díszfák sajnos hajlamosak a lehulló virágzattal vagy gyümölcsökkel ragacsos koszt haszni maguk után - tipikus példa erre az eperfa, illetve a selyemakác. Ebből az okból kifolyólag a virágos díszfák ültetését nem javasoljuk olyan helyre, ahol gondot okoz a szennyeződés, például ne a kocsibeálló mellé ültessük azokat.

A díszfák metszése

Sokan hajlamosak a díszfákra úgy gondolni, mintha gyümölcsfák lennének - bizonyos esetekben a díszfa lehet gyümölcsfa is, de ha csak dekornövényről van szó, tartózkodjunk a gyakori metszéstől! Minél nagyobbra nő egy díszfa, annál ritkábban kell azt metszeni, hagynunk kell, hogy elérje természetes formáját (nagyobb méretű díszfa például a császárfa). Az alacsony növésű díszfák vagy a törpe díszfák esetében a metszés indokoltabb, hiszen fontos, hogy a korona szabályos legyen.

A díszfák metszése - amennyiben szükséges - a gyümölcsfákhoz hasonlóan történjen a tél végén vagy kora tavasszal, amikor még hideg van, de már nem fagynak el a frissen metszett díszfa részek. A metszést lehetőség szerint korlátozzuk a koronaalakításra és az elhalt vagy megbetegedett növényi részek eltávolítására, egyébként a díszfák metszése nem szükséges, sőt, ha túlzásba visszük, ártunk vele a növénynek is. Vegyük számításba, mi lesz a díszfák rendeltetése és annak megfelelően alakítsuk a koronát: önmagában álló díszfa lesz, vagy fasort készítünk belőle, hogy parkosítsuk a kertet?

Oszlopos díszfák

Az oszlopos díszfák lényege, hogy a díszfa koronája magas, hengeres és keskeny; nagyszerű fasort lehet készíteni belőlük egy forgalmas út mellé vagy egy nagyobb méretű telek parkosítása célbából. Tipikus oszlopos díszfák többek között a sárga szil, az oszlopos gyertyán, az oszlopos mocsári tölgy vagy a gyönyörű, sötétlila színben pompázó oszlopos vérbükk. Ezek a fák hozzájárulnak a kert természetes összhatásához: mivel nem ütnek el túlzottan a kertek, mezők mérsékelt övi növényzetétől, bárkinek ajánljuk, aki nem kifejezetten egzotikus, hanem inkább üde hatású kertet szeretne.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Selyemakác

A perzsa selyemakác az egyik legnépszerűbb virágzó díszfa, nagy előnye, hogy örökzöld növény. A selyemakác egy alapvetően ázsiai származású díszfa, könnyen beazonosítható jellegzetes rózsaszín, pehelytollszerű virágairól. A selyemakác levelei zöldek, bordók vagy csokoládébarnák, különlegességük, hogy éjjelente, sötétben összecsukódnak, nappal pedig újra kinyílnak. A díszfa törzse kopasz, a lombozat ernyőt formáz, tömör, emiatt kellemes árnyékot ad. A selyemakác megjelenése elegáns, különösen virágzás idején, amelyet a meleg hónapokban évi 3-4 alkalommal is megfigyelhetünk. Ez a díszfa 9-10 méteres magasságra nő meg, ültethető egyedülálló díszfa formájában, illetve fasorként is - a mediterrán térségekben az utóbbi eset a népszerűbb.

A perzsa selyemakác ernyős koronája oldalirányban terebélyes, ágai lehajlanak, emiatt nem érdemes túl közel ültetnünk őket egymáshoz és más fafélékhez. Gyökérzete szétterülő, ezért nem szabad járda, kocsibeálló mellé ültetni, mert a növő gyökerek feltörhetik még a betont is. A selyemakác mint díszfa ültetése nem javasolt a kerti pihenőhely közelében, illetve ne parkoljunk alá autónkkal, mert a fa csöpögő, ragacsos nedve és a lehulló virágok minden összekennek. Jellegzetes hüvelyes termésében találhatóak a magjai, amelyeket elültetve új perzsa selyemakác fákat nevelhetünk.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Magnolia

A gyönyörűszép magnólia, más néven liliomfa a Távol-Keletről származik, azonban egyes fajtái Észak-Amerikában is őshonosak. A magnólia fiatalabb korábban inkább cserjére emlékeztet, törzse nem sokkal a földfelszín fölött szerteágazik. A későbbiekben a magnólia felveszi a díszfa félék alakját, illetve tudatos koronaalakító metszéssel is segíthetünk neki, de ne vigyük túlzásba! A magnólia nem igényel tavaszi metszést, elég, ha a virágzás után eltávolítjuk a felesleges ágakat, illetve ősszel lemetsszük a beteg részeket.

A magnólia azért népszerű díszfa, mert hatalmas, liliomra, tulipánra emlékeztető virágai egyik őshonos virágzó faféléhez sem hasonlíthatóak. A magnólia virágzása tavasszal történik, a díszfa virágai a fehér, a rózsaszín, a lila és a piros árnyalataiban játszanak. A díszfa ültetése során számoljunk azzal, hogy a legtöbb magnólia - kivéve a hosszasan virágzó örökzöld magnóliák - csak a virágzás idején dekoratív díszfák, az év többi részében nincs esztétikai értékük, koronájuk szellős.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Ecetfa

Az ecetfa, más néven ecetszömörce szintén egy jellegzetes, Magyarországon gyakran ültetett díszfa. Mivel inkább az alacsony növésű díszfák közé tartozik, érdemes lehet kiültetni az előkertbe vagy egy kisebb udvarra, mert nem foglal túl sok helyet, ellenben nagyon dekoratív növény. Az ecetfa lehet faformájú vagy szétágazó cserje is, attól függően, hogyan alakítjuk a növényt, amelynek sátras koronája kellemes árnyékot ad.

Az ecetfa lombhullató, alacsony növésű díszfa, lándzsás levelei ősszel sötét narancs, tűzpiros vagy rozsdabarna színűre változnak. Jellegzetes rozsdabarna hajtásai, illetve a termései, amelyekért ilyen népszerű ez a díszfa, sötét szőrrel borítottak, érintésre allergiás tüneteket okozhatnak, így annak, aki érzékeny rá, érdemes kerülnie. Az ecetfa egyébként nem mérgező, alaposan átmosott csonthéjas terméséből limonádészerű italt lehet készíteni.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Császárfa

A Közép- és Nyugat-Kínából származó császárfa a melegebb európai vidékeket kedveli, gyakran ültetik fasor formájában. A császárfa nem tartozik az alacsony növésű díszfák közé: ha megfelelő helyre ültettük és a díszfa jól érzi magát, akár a 125 méteres magasságot is elérheti! Éppen ezért aprócska udvarokba, előkertekbe vagy a ház közvetlen közelébe nem javasolt a császárfa ültetése, hiszen a későbbiekben problémát okozhat a mérete, illetve konfliktust generálhat a szomszédokkal árnyékvetés, virág- és lombhullajtás miatt.

A császárfa törzse vastag és sima, színe szürkésbarna árnyalatokban játszik, paraszemölcsök boríthatják. A díszfa érdekessége, hogy nagyméretű levelei (amelyeket gyakran összekevernek a szívlevelű szivarfáéval) csak a virágzás után fejlődnek ki, így a császárfa koronája a virágzás idejében csak a fehér és a lila színeiben játszó, színpompás virágokból áll. A császárfa további különlegessége, hogy virágai nem csak szépek, hanem illatosak is: egy nagyobb császárfa illatát akár már az utca végéről is megérezhetjük. Kiváló választás, ha van helye az udvaron!

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Ginkgo biloba

A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő jellegzetes leveleinek köszönhetően az egész világon ismert gyógynövény és díszfa, egyébként a kevésbé költséges díszfák kategóriájába tartozik. A páfrányfenyő egy élő őskövület, a bolygónk egyik legrégebbi faféléje, ami a jégkorszakot is túlélte. Kínában nagy becsben tartott őshonos gyógynövény, amelynek testi és szellemi gyógyhatást tulajdonítanak. Európában többnyire dekorációként használjuk. Sokan nem találkoztak még ginkgo fával ősszel, azonban a díszfa ebben az időben a legszebb, ugyanis a teljes korona élénk aranysárga színben pompázik, távolról felismerhető, egyedi színfoltot vive ezzel az udvar életébe.

A ginkgo biloba leveléből világszerte gyógyhatású készítményeket hoznak létre: a friss ginkgo levélből kivonatot, tablettát, illetve tinktúrát is készítenek, amelyeket pozitív hatással vannak a vérellátásra, tágítják az ereket, ezáltal felfrissítenek és növelik a szellemi teljesítőképességet. A ginkgo levelét alkalmazzák anyagcsere-gyorsítás, fejfájás-csillapítás és méregtelenítés céljából, illetve impotencia és depresszió elleni szerként is. Vigyázat: a ginkgo biloba egy hivatalos gyógyszernövény, ne szedjük le és fogyasszuk el a leveleit felelőtlenül!

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Japán juhar

A japán juhar a törpe díszfák csoportjának legjellegzetesebb képviselője. Elnevezéséhez híven ez a díszfa a Távol-Keletről származik, őshonos díszfa- illetve cserjefajta Japánban, Koreában és Kína egyes részein is. Három alfaja, illetve számtalan genetikai variációja elterjedt, leveleinek színe ettől függően változik: egyes japán juhar fajták ősszel tűzvörös színt öltenek, mások inkább zöldesek, rozsdabarnák vagy inkább a sötét lilásvörösre hajaznak.

A japán juhar egy igazi törpe díszfa: lassan nő és a végleges mérete sem lesz több 4-5 méternél, ezt a magasságot is csak a számára legkedvezőbb körülmények között éri el. Ez a kis díszfa nyugodtan tartható előkertben, de ültethetjük akár nagyméretű dézsába is, így egy teraszt is felékesíthetünk ezzel a jellegzetes, izgalmas kinézetű dísznövénnyel.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Ámbrafa

Az ámbrafa a korábban említett japán juharhoz hasonló levelekkel rendelkezik: a zöld lombkorona ősszel vöröses, rozsdabarna színbe öltözik, így dekoratív hatása miatt értékes díszfa. Ez a faféle Észak-Amerikában őshonos, Európába már dísznövényként hozták be. Elnevezését a díszfa a gyantás nedvéről kapta, amelyet a törzs sebesülései lezárása céljából választ ki (gyakran mézgafának is nevezik). Ezt az anyagot nagy mennyiségben hasznosítja a kozmetikai ipar, ugyanis az ámbrafa nedve fokozza az illatszerek, krémek és egyéb kozmetikumok aromáját. Mindemellett a rágógumik készítéséhez is használják, illetve a faipar számára is értékes alapanyag. A japán juharral ellentétben ez a díszfa a magas növésű dísznövények közé tartozik: ha kedvező számára a klíma és a helyszín, eléri a 20 méteres magasságot is.

A legszebb díszfák megengedhető áron: Alacsony növésű díszfák, törpe díszfák és oszlopos díszfák

A legszebb díszfák: Júdásfa

Az egyik legszínpompásabb virágzó díszfa a júdásfa, amit Észak-Amerika mérsékelt övezetéből, illetve a szubtrópusokról hoztak be Európába kifejezetten dekorációs céllal. A júdásfa inkább az alacsony növésű díszfák közé tartozik, fiatalon gyorsan nő, majd tízéves kora környékén lelassul a fejlődése, elnyeri “felnőttkori" alakját. A júdásfa egy lombhullató díszfa, színpompás, a lila és piros színekben játszó virágai tavasszal nyílnak.

A júdásfa azért igazán különleges díszfa, mert a kauliflória nevű jelenségnek köszönhetően nem csak az ágakon, hanem magán a díszfa törzsén is megjelennek az apró, színes virágok. Olyan esetek is előfordulhatnak, amikor a fa teljes egészében virágba borul, így igazán egyedi élményt nyújt a szemlélődők számára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?