Rekordmagas a repce ára: brutálisan megdrágulhat az étolaj és a margarin

Rekordmagas a repce ára: brutálisan megdrágulhat az étolaj és a margarin

MTI
Rekordmagas a repce ára, emiatt várhatóan drágább lesz az étolaj, a margarin és a bioüzemanyag is. A rendkívüli áremelkedés fő oka, hogy Kína felvásárolta az ukrán repcét és az abból készült termékeket is, így nem jutott az európai piacra - írta a Népszava hétfőn.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A lapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy ez először tavaly ősszel történt, utána jóval többet kellett fizetni az értékes ipari növényért. A tonnánkénti ár a korábbi 110-120 ezer helyett jelenleg 185-195 ezer forint között mozog. Ez főképp az élelmiszeriparban érezteti hatását, de az építőiparban is drágábbak már a repceolajat tartalmazó festékek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A repce árának emelkedését az is befolyásolta, hogy a világ legnagyobb termelőjének számító Kanada készletei szűkösek. Az idén már fél évvel az aratás előtt kiürültek a tárolóhelyek, mert a tavalyi az utóbbi öt év legszerényebb termése volt, majd a júliusi rendkívüli meleg a betakarításra váró termést is tönkretette. A repcehiányt fokozza, hogy a kőolaj drágulása miatt nagy a kereslet olajnövényekre, amelyek a biodízel előállításának is alapanyagul szolgálnak. Az idén Magyarországon is kevesebb repce termett, mintegy 700 ezer tonna, ami 18 százalékkal elmarad a tavalyi mennyiségtől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?