Félelmetes, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

Félelmetes, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 58 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 98,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében. A takarmánykukoricát 57 százalékkal magasabb, 86,8 ezer forintos tonnánkénti áron adták december második hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

Az USA agrárminisztériumának (USDA) decemberi előrevetítése szerint a világ búzatermése 778 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami 11,5 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 278 millió tonnára (-4 százalék) szűkülhetnek a szezon végére - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az Európai Unióban az egy évvel korábbival megegyező területről, 21,7 millió hektárról arathatnak őszi búzát 2022 nyarán (Tallage). Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 944 ezer hektáron vetettek a gazdák őszi búzát, amelynek 48 százaléka jó, 38 százaléka közepes, 14 százaléka gyenge állapotban volt december elején. 

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint 58 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza decemberi jegyzését 93,75 ezer forint/tonna árszinten vezették ki az árupiaci szekcióból december 3-án, azóta kereskedése szünetel. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 278-297 dollár/tonna tartományban mozgott december 6. és 17. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 276-292 euró/tonna között alakult.

Kukorica

Az USDA novemberi előrevetítésében 1209 millió tonnára jelzi a kukorica 2021/2022. gazdasági évi globális termését, ami az egy évvel korábbit 8 százalékkal haladja meg. A felhasználás várhatóan 1196 millió tonna körül alakulhat, így a zárókészlet csaknem 13 millió tonnával 306 millió tonnára bővülhet a szezon végére. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 1 százalékkal több, 68,3 millió tonna kukoricát takarítottak be az idén. Franciaországban csaknem 16 millió tonna (+17 százalék), Romániában 12 millió tonna (+25 százalék), Lengyelországban 6,3 millió tonna (+6 százalék), Németországban 4,5 millió tonna (+12 százalék) szemtermés került a tárolókba. Magyarországon az 1 millió hektárról 6,1 millió tonna kukoricát takarítottak be a termelők idén ősszel (AM).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 86,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica december második hetében, az egy évvel korábbit csaknem 57 százalékkal múlta felül. A BÉT árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica 2022. márciusi jegyzése 93, a májusi 94, júliusi 96 ezer forint/tonna volt december 6. és 17. között. A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 230-234 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 243-247 euró/tonna tartományban mozgott ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?