Félelmetes, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

Félelmetes, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza, a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 58 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 98,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében. A takarmánykukoricát 57 százalékkal magasabb, 86,8 ezer forintos tonnánkénti áron adták december második hetében.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Búza

Az USA agrárminisztériumának (USDA) decemberi előrevetítése szerint a világ búzatermése 778 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami 11,5 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 278 millió tonnára (-4 százalék) szűkülhetnek a szezon végére - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az Európai Unióban az egy évvel korábbival megegyező területről, 21,7 millió hektárról arathatnak őszi búzát 2022 nyarán (Tallage). Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása alapján 944 ezer hektáron vetettek a gazdák őszi búzát, amelynek 48 százaléka jó, 38 százaléka közepes, 14 százaléka gyenge állapotban volt december elején. 

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával december második hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint 58 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza decemberi jegyzését 93,75 ezer forint/tonna árszinten vezették ki az árupiaci szekcióból december 3-án, azóta kereskedése szünetel. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 278-297 dollár/tonna tartományban mozgott december 6. és 17. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 276-292 euró/tonna között alakult.

Kukorica

Az USDA novemberi előrevetítésében 1209 millió tonnára jelzi a kukorica 2021/2022. gazdasági évi globális termését, ami az egy évvel korábbit 8 százalékkal haladja meg. A felhasználás várhatóan 1196 millió tonna körül alakulhat, így a zárókészlet csaknem 13 millió tonnával 306 millió tonnára bővülhet a szezon végére. Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 1 százalékkal több, 68,3 millió tonna kukoricát takarítottak be az idén. Franciaországban csaknem 16 millió tonna (+17 százalék), Romániában 12 millió tonna (+25 százalék), Lengyelországban 6,3 millió tonna (+6 százalék), Németországban 4,5 millió tonna (+12 százalék) szemtermés került a tárolókba. Magyarországon az 1 millió hektárról 6,1 millió tonna kukoricát takarítottak be a termelők idén ősszel (AM).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 86,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica december második hetében, az egy évvel korábbit csaknem 57 százalékkal múlta felül. A BÉT árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica 2022. márciusi jegyzése 93, a májusi 94, júliusi 96 ezer forint/tonna volt december 6. és 17. között. A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 230-234 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 243-247 euró/tonna tartományban mozgott ugyanekkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?