Nagy bajban vannak a hollandok: ebből óriási hasznot húzhatnak a spanyol termelők

agrarszektor.hu
Már biztos, hogy a holland üvegházakban csak március végén, április elején kezdődik a paprikaszezon, ezért a hamarosan kifutó almeriai termékek fő vetélytársuk nélkül maradnak az EU piacán. Az andalúz piac- és árinformációs rendszer, az Observatorio de Precios y Mercados de la Junta de Andalucía elemzői szerint az elszálló energiaárak miatt későbbre halasztott holland szezonkezdet a vártnál magasabbra lökheti az Almeriában megtermelt paprika árát.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A vezető spanyol régióban lassan a vége felé közeledik a szezon, melyben most különösen a piros kaliforniai és lamuyo fajtatípusokból kerül piacra nagy mennyiség. A sárga kaliforniai paprikából most korlátozottak a készletek, ezért a népszerű trikolór kiszerelés ára emelkedik, pláne, hogy a zöld kaliforniai paprika ára nemrég még olyan alacsony volt, hogy a termelők inkább nem is dobták piacra az árut. Ezek fényében nem meglepő, hogy március első hetében Almeriában a kaliforniai paprikák közül a sárga volt a legdrágább: 1,34 euró/kg, ami jóval magasabb a pirosnál (1,17 euró/kg), de még mindig zöld paprika a legolcsóbb (1,12 euró/kg) - írja a FruitVeb.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország 46 ezer hektárnyi hajtató területéből 40 ezer található az almeriai körzetben, a fóliatenger alatt megtermelt éves árumennyiség meghaladja a 3 millió tonnát. Csak Almeriában nagyobb területen hajtatnak, mint egész Olaszországban (25 ezer hektár), Franciaországban (9,5 ezer hektár) vagy Görögországban (3,8 ezer hektár). A mostani piaci helyzet kissé hasonlít a tavalyira, amikor április elején egy masszív árcsúcs képződött, bár ennek időjárási okai voltak. A 2021-es évben május végén ért véget az almeriai paprikaszezon, és csak ekkor indult be teljes lendülettel a Murcia körüli régió. Április elején azonban még nem volt elegendő árukészlet az európai kereslethez kielégítéséhez, mivel Almería a szokásosnál korábban fejezte be a termelést, Murcia régió és Hollandia pedig a hideg, esős és fényszegény tél és tavaszkezdet miatt a szokásosnál később volt kénytelen megkezdeni termelését. Ez üresen kongó piacot és három hétig egekbe szökő árakat eredményezett, de május végére már rendeződött a helyzet. Sőt, a murciai paprika árai május közepén már a padlóra kerültek a nagyon gyenge kereslet miatt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?