Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

agrarszektor.hu
Emilia-Romagna és Lombardia tartományokban hétfőn és kedden is mínusz 5-7 fokos fagyok károsítottak a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Aki csak tehette, munkába állította a fagyvédelmi gépeket, és habár még nem lehet biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a barackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Március 21. és 22. derült, csendes éjszakáin komoly fagyokkal kellett szembenéznie az észak-olasz gyümölcstermesztőknek. Aki csak tehette, beüzemelte a fagyvédelmi gépeket, és bár igen korai bármi biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a nektarin-, kajszi- és őszibarackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai. Ravenna környékén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka -4-5°C-ot, hétfő éjjel pedig -7-8°C-ot mutatott a hőmérő. Lombardia tartományban Brescia és Cremona körzetében -5°C-ot, Imola mellett pedig -6°C-ot mértek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek. A Pó folyó melletti Mantovában két méter magasságig komoly károk keletkeztek a kinyílt kajszivirágokban, itt máris 30-40%-os termésveszteséggel számolnak. Imola környékén az őszibarackot érte 40% körüli kár, míg Brescia és Cremona térségében két méteres magasságig a virágok 80%-ánál látható valamilyen fokú kár, e felett pedig a virágok 15-20%-a károsodott. A helyzet a Ferrara feletti Occhiobello környékén a legsúlyosabb, itt két méteres magasságig a virágok 100%-át borotválta le a fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?