Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

agrarszektor.hu
Emilia-Romagna és Lombardia tartományokban hétfőn és kedden is mínusz 5-7 fokos fagyok károsítottak a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Aki csak tehette, munkába állította a fagyvédelmi gépeket, és habár még nem lehet biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a barackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Március 21. és 22. derült, csendes éjszakáin komoly fagyokkal kellett szembenéznie az észak-olasz gyümölcstermesztőknek. Aki csak tehette, beüzemelte a fagyvédelmi gépeket, és bár igen korai bármi biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a nektarin-, kajszi- és őszibarackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai. Ravenna környékén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka -4-5°C-ot, hétfő éjjel pedig -7-8°C-ot mutatott a hőmérő. Lombardia tartományban Brescia és Cremona körzetében -5°C-ot, Imola mellett pedig -6°C-ot mértek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek. A Pó folyó melletti Mantovában két méter magasságig komoly károk keletkeztek a kinyílt kajszivirágokban, itt máris 30-40%-os termésveszteséggel számolnak. Imola környékén az őszibarackot érte 40% körüli kár, míg Brescia és Cremona térségében két méteres magasságig a virágok 80%-ánál látható valamilyen fokú kár, e felett pedig a virágok 15-20%-a károsodott. A helyzet a Ferrara feletti Occhiobello környékén a legsúlyosabb, itt két méteres magasságig a virágok 100%-át borotválta le a fagy.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28