Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

Letarolta a fagy Olaszországot: így védik a barackfákat a mínuszoktól a termelők

agrarszektor.hu
Emilia-Romagna és Lombardia tartományokban hétfőn és kedden is mínusz 5-7 fokos fagyok károsítottak a kajszi- és őszibarack-ültetvényekben. Aki csak tehette, munkába állította a fagyvédelmi gépeket, és habár még nem lehet biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a barackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Március 21. és 22. derült, csendes éjszakáin komoly fagyokkal kellett szembenéznie az észak-olasz gyümölcstermesztőknek. Aki csak tehette, beüzemelte a fagyvédelmi gépeket, és bár igen korai bármi biztosat mondani, már most látszik, hogy károsodtak a nektarin-, kajszi- és őszibarackfák rügyei és nemrég szirmot bontó virágai. Ravenna környékén a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka -4-5°C-ot, hétfő éjjel pedig -7-8°C-ot mutatott a hőmérő. Lombardia tartományban Brescia és Cremona körzetében -5°C-ot, Imola mellett pedig -6°C-ot mértek - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A legnagyobb kártétel azokon a helyeken jelentkezett, ahol a hirtelen jött meleg hatására már kipattantak a rügyek. A Pó folyó melletti Mantovában két méter magasságig komoly károk keletkeztek a kinyílt kajszivirágokban, itt máris 30-40%-os termésveszteséggel számolnak. Imola környékén az őszibarackot érte 40% körüli kár, míg Brescia és Cremona térségében két méteres magasságig a virágok 80%-ánál látható valamilyen fokú kár, e felett pedig a virágok 15-20%-a károsodott. A helyzet a Ferrara feletti Occhiobello környékén a legsúlyosabb, itt két méteres magasságig a virágok 100%-át borotválta le a fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?