Fontos hírek érkeztek az orosz búzaexportról: ezt jobb, ha mindenki tudja

Fontos hírek érkeztek az orosz búzaexportról: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Továbbra is nagy volumenben exportál Oroszország búzát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül, ugyanis az azovi-tengeri útvonalak továbbra is korlátozottak. A rubel gyengülése miatt azonban meredeken emelkedik a gabona belföldi ára.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók az elmúlt négy hétben számos orosz cég számára megnehezítették a kereskedelmi logisztikát és a külföldi bankokkal történő tranzakciókat, ennek ellenére a mezőgazdasági termények exportja folyamatos Oroszországból - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az IKAR és a Sovecon szerint a fekete-tengeri kikötőkből származó 12,5%-os fehérjetartalmú búza ára tonnánként közel 390 dollár körül mozognak, szabadon a fedélzeten (FOB). A vevők azonban nem akarnak FOB áron vásárolni és szállítási kockázatot vállalni, ezért a kereskedők főként költség- és fuvardíjjal adják el az orosz búzát.

A Sovecon szerint Oroszország a múlt héten 400 ezer tonna gabonát exportált, szemben az egy héttel korábbi 520 ezer tonnával. A belföldi piacon a búza rubelben kifejezett ára eközben tovább emelkedett, elsősorban a rubel gyengülése miatt. Oroszország déli régióiban közben a kedvező időjárás mellett megkezdődött a tavaszi gabonafélék vetése. Március 18-ig 222 ezer hektáron vetettek tavaszi gabonát, szemben az egy évvel korábbi 178 ezer hektárral, közölte a Sovecon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?