Fontos hírek érkeztek a német spárgáról: ez rengeteg embert érint Európában

Fontos hírek érkeztek a német spárgáról: ez rengeteg embert érint Európában

agrarszektor.hu
Már szedik az idei első szabadföldi spárgát Alsó-Szászországban. Az azonban kérdéses, hogy lesz-e elegendő munkás a földekre. Az inputanyagárak elszállása és a munkaerő-költségek jelentős drágulása mellett az orosz-ukrán háború áttételes hatásai is okoznak némi aggodalmat. Lengyelországban és Romániában ugyanis megkezdődött a tartalékosok behívása, így elképzelhető, hogy a korábbi években Németországban dolgozó szedők nem hagyhatják el országukat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Alsó-Szászországban a takarásos szabadföldi kultúrákban megkezdődött a spárga szedése. Az elmúlt hetek kifejezetten meleg időjárásának köszönhetően hamarosan máshol is megkezdődhet a betakarítás, és bár hidegfront érkezik, mégis van esély arra, hogy Húsvétra már számottevő belföldi spárga lesz a piacon - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A január végén, február elején Magyarországra is lecsapó szélvihar a német fóliaborításokban szintén komoly károkat okozott. Ezeket hamarosan kijavították, de a fólia melegítő hatása egy ideig viszonylag nagy felületen nem érvényesült - ezek a területek most késésben vannak. Ez pedig számottevő veszteséget okozhat a termelőknek, hiszen a "Spargelzeit" elején még 20 euró feletti kilogrammonkénti árakkal lehet számolni, de a szezon előre haladtával folyamatosan olcsóbbá válik a termék - általában 10 euróig esik vissza egy kiló spárga, de kérdés, hogy idén mennyire csökken majd az ár.

 

Az idei szedést a koronavírus miatt bevezetett biztonsági intézkedések már sokkal kevésbé befolyásolják, mint az utóbbi két évben, és további jó hír, hogy a hotelek és éttermek is zavartalanul működnek, azaz a catering szektor felé is szabaddá vált az értékesítés. Jelenleg elsősorban az inputanyagárak elszállása és a munkaerő-költségek jelentős, 25%-os drágulása problémás, illetve az orosz-ukrán háború áttételes hatásai is okoznak némi aggodalmat. Lengyelországban és Romániában ugyanis megkezdődött a tartalékosok behívása, így elképzelhető, hogy a korábbi években Németországban dolgozó szedők nem hagyhatják el országukat.

Az AMI adatai szerint a 2021-es évben a spárga éves fejenkénti fogyasztása 1,33 kg volt, ebből 0,92 kg-ot tett ki a fehér spárga. Egy átlagos háztartás évente 8,9 eurót költött spárgára. A Destatis szerint német spárgatermesztés legjelentősebb szövetségi államai Alsó-Szászország (25,6 ezer tonna, ezen belül is Hannover, Nienburg, Lüneburg, Uelzen és Osnabrück környéke), Brandenburg (21 ezer tonna), Bajorország (20 ezer tonna) és Észak-Rajna-Vesztfália (19 ezer tonna).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?