Sokan termesztenek így növényeket Magyarországon: tudnak valamit?

Sokan termesztenek így növényeket Magyarországon: tudnak valamit?

agrarszektor.hu
Az ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az online térben megvalósult szakmai rendezvényt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára nyitotta meg - írja közleményében az Agrárminisztérium. Köszöntőjében kiemelte, hogy az ökológiai gazdálkodás hangsúlyos szerepet kap a magyar mezőgazdaságban, amelyet jól mutat, hogy az elmúlt időszakban megduplázódott az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagysága. Az államtitkár elmondása alapján a hazai ökológiai gazdálkodást eddig hatékonyan segítette a Megújuló vidék, megújuló agrárium program 2021. évtől kibővített támogatási rendszere. Kiemelte ugyanakkor, hogy további tartós fejlődésre csak a piaci kereslet növekedése, valamint a tudásintenzív gazdálkodás elterjedése mellett lehet számítani. Ezért a Közös Agrárpolitika (KAP) következő programozási időszaka alatt az ökológiai gazdálkodóknak az áttérés és fenntartás támogatása mellett érdemes a feldolgozás, a termékpályás együttműködés, a minőségrendszerek és a tudásátadás fejlesztésére is pályázni.

Az új Nemzeti Cselekvési Terv rövid ismertetését követően Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a Megújuló vidék, megújuló agrárium program tudásátadással kapcsolatos kormányzati céljait, amelyek megvalósítása elsősorban a 2023-tól induló KAP keretében valósul majd meg. Ezért részletesen bemutatta a hazai KAP Stratégiai Terv Agrár Tudásmegosztási és Innovációs Rendszer (AKIS) részét. Kitért a tervezett képzési, tanácsadási és az innovációs beavatkozásokra, kiemelve, hogy ezek milyen feltételek mellett és hogyan szolgálhatják az ökológiai gazdálkodás fejlődését. Emellett ismertette a tervezett hazai KAP Hálózat összetételét és szerepét is, amely a tervek szerint szintén hozzájárul majd a termelők zöld átállásának elősegítéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03