Érik a globális gabonakrízis: ez állhat valójában a válság hátterében

Érik a globális gabonakrízis: ez állhat valójában a válság hátterében

agrarszektor.hu
Az Afrikában és a Közel-Keleten kialakulóban levő élelmiszerválság, illetve a globális gabonahiány az orosz-ukrán háború egyik nagyon súlyos, ha nem a legsúlyosabb következménye. A közelgő krízist azonban nem lehet csak a háború számlájára írni, ugyanis egyéb okok is közrejátszottak a kialakulásában, így például azok a kormányzati beavatkozások, amelyek még az alacsony energiaárak idején is a költségek emelkedését eredményezték, továbbá azok a hosszú távon fenntarthatatlan korlátozások, melyek sok esetben ellehetetlenítették a gazdák számára a gabonatermesztés folytatását. Ezek miatt állt elő az a helyzet, hogy két fontos gabonatermesztő átmeneti kiesése megrendítette a világ gabonaellátását.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg a világ több országában is hiány alakult ki az állatok takarmányozásához elengedhetetlen gabonából. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után Oroszország blokád alá vonta a fekete-tengeri kikötőket, így ezen az útvonalon nem lehetséges a terményeket elszállítani Észak-Afrikába, az Ukrajnát támogató nyugati országok pedig szankciókkal sújtották (egyebek mellett) az orosz mezőgazdasági terményeket. Az így kialakult válságban akár 400 millió ember is éhezhet, főleg Afrikában és a Közel-Keleten - olvasható a Világgazdaság oldalán. Ezzel csak az a gond, hogy ennek a két országnak a gabonatermesztése az elmúlt években lekörözte az uniós búzatermelést: Ukrajna a világ búzatermelésének 4%-át, Oroszország pedig a 10%-át adta 2020-ban. A két ország az elmúlt években majdnem annyi búzát termelt, mint a teljes Európai Unió összeadva: ennek oka az, hogy az unió ellehetetlenítette a tagállamok számára a gazdaságos búzatermelést - jelentette ki az egyesült államokbeli nonprofit szervezet, a Mises Institute.

Az EU honlapján fellelhető források szerint a gabonatermesztés legfőbb kiadásai közé tartoznak a vetőmagok, a műtrágya, a növényvédő szerek és a gépek, valamint az infrastruktúra költségei. A gabonafarmokról szóló uniós jelentés szerint a gabonafélékre szánt átlagos működési költség 2020-ban 635 euró volt hektáronként. A növényeket tekintve az EU elismeri, hogy a kukoricatermesztés minden szinten magasabb költségekkel jár, kivéve a terményvédelemmel kapcsolatos költségeket, amelyek a közönséges búza termesztése esetében magasabbak. A Kereskedelmi Mezőgazdasági Központ (Center for Commercial Agriculture) szerint azonban azokban a gazdaságokban, ahol nagyfokú az állami beavatkozások mértéke, a gabonafélék termesztése már 2019-ben is veszteséges volt.

Az argentin, ausztrál, indianai és kansasi gazdaságok jelentős veszteségeket szenvedtek el az elmúlt öt évben, hektáronként több tucat dollárt. A német gazdaságok esetében voltak a legmagasabbak a hektáronkénti működési és egyéb költségek, több mint 500 dollár. Míg a legtöbb gazdaság a járvány előtti időszakban is veszteséget termelt, addig egy tipikus oroszországi gazdaság legmagasabb gazdasági nyeresége 68 dollár volt hektáronként. A termelési költségek emelkedése, ahogy az Európa-szerte látható, a növekvő adminisztrációs terhek, a környezeti csapások és a gazdákat sújtó adók okozták. Európában a gazdákat már az olaj és a földgáz árának drágulása előtt is növekvő közvetlen és közvetett adók terhelték a szén-dioxid-kibocsátás sokszorosára emelkedő költségei mellett. Az átlagos közvetlen és közvetett költségek még azokban az időszakokban is emelkedtek, amikor az energiahordozók inflációja alacsony volt. Ennek következtében az ágazat marginális szereplői nem tudtak gyorsan reagálni az árváltozásokra, így sok gazdaság kénytelen volt felhagyni a termeléssel.

Globálisan sokat rontottak a mezőgazdaság helyzetén az elhibázott kormányzati döntések

Önmagában az ukrajnai és oroszországi gabonatermelés részleges összeomlása még nem hordozná magában az élelmiszerválság kockázatát - mutatott rá Aaron Smith elemző. Mint fogalmazott, hasonlóan nagy volumenű, a szektort érintő piaci sokkra már korábban is volt precedens: 2010-ben, részben az aszály miatt, a globális búzatermelés 6,3 százalékkal csökkent, melynek következtében 20 millió tonnával csökkent az oroszországi termelés. Ugyanilyen nagymértékű csökkenésre volt példa 1991-ben, 1994-ben, 2003-ban és 2018-ban is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Arab tavasz 2010 végi tüntetései az élelmiszerárak példátlan emelkedése után törtek ki: most sem zárható ki egy hasonló helyzet kialakulása.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint Moldova van a leginkább kitéve az ukrán háborúnak, hiszen terményimportja 92%-át Kijev adja. Egyiptom, Libanon, Szudán és más közel-keleti és észak-afrikai országok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, mivel búzakínálatuk 60-90%-a Ukrajnából és Oroszországból származik. Rajtuk kívül fontos még megemlíteni Indonéziát, Malajziát, Egyiptomot és Bangladest, akik szintén jelentős mennyiségű ukrán gabonát importálnak.

A szabad kereskedelem normál körülményei között önmagában sem az ukrajnai háború, sem az időjárási körülmény nem okozna globális élelmiszerhiányt. Az élelmiszerhiány kialakulásának kockázatát jelentősen megnövelte, hogy a gazdák lehetőségei évek óta korlátozottak a termelési költségeiket terhelő közvetlen és rejtett adók emelkedése miatt. A kormányoknak világszerte tanulniuk kellett volna a korábbi tapasztalatokból, és a piac rugalmasabb működése érdekében enyhíteniük kellett volna a mezőgazdaságot sújtó adminisztratív költségeken és adóterheken - írta a Mises Institute.

Ehelyett még több adót és korlátozást vezettek be, amelyek fenntartották az ellátási lánc problémáit. A túlszabályozás és az átgondolatlan kormányzati intézkedések miatt a gazdák nem tudtak megbirkózni a külső kihívásokkal. Ilyen megfontolatlan döntés volt például az is, hogy az Egyesült Államokban törvénybe foglalták, hogy a felhasznált benzin legalább 10%-a kukoricaetanolból származzon, miközben milliók éheznek a világszerte.

Óriási visszaesés az ukrán gabonaexportban

Éves szinten 43%kal, 141 millió tonnára esett vissza júniusban az ukrán gabonaexport - írta meg a Reuters az ukrán agrárminisztérium július 1-i közlése alapján. Mindennek ellenére a 2021-22-es időszakban a kivitel 8,5%-kal, 48,5 millió tonnára nőtt, köszönhetően a februárt megelőző magas volumennek. A háború kezdetét követően azonban erőteljesen visszaesett a kivitel, hiszen az oroszok blokád alá vonták a fekete-tengeri kikötőket, élelmezési váltságot kiváltva ezzel Afrikában és a Közel-Keleten, az egekbe lőve az élelmiszerárakat világszerte.

A búza exportja a 2021-22-es időszakban 18,7 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbi 16,6 millió tonnáról, míg a kukorica kivitele 23,5 millió tonnát tett ki, szemben az egy évvel korábbi 23,1 millió tonnával. Az árpaexport 5,8 millió tonnára nőtt 4,2 millió tonnáról. Az ukrán kormány szerint idén az ország mintegy 65 millió tonnányi gabonát és olajos magvat takaríthat be, szemben a 2021-es 106 millió tonnával. A csökkenés okai a háborúban elvesztett területek és az alacsonyabb hozamok. A minisztérium szerint az ország déli és keleti részén már elkezdődött a betakarítás is, és 293 800 tonna termést már be is gyűjtöttek a bevetett területek mintegy 1%-áról, 131 500 hektárról. Az átlagos hozam tehát hektáronként 2,23 tonnára rúgott. Az orosz és ukrán búzaexport együttesen 2020-ban a globális termelés 7,3%-át tette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?