Súlyos kijelentést tett az ENSZ-főtitkár az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

Súlyos kijelentést tett az ENSZ-főtitkár az orosz-ukrán háborúról: ez mindenkit érint

MTI
Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra - jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek "a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint a az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra". Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani.

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy "aláássa a siker lehetőségét".

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?